joi, 9 octombrie 2008

Unicredit, nu o lua personal!

Lucru bun: este o banca importanta, "observata" de marile agentii de rating si accesul la informatii corecte si riguroase este asigurat. Nu mai e asa bine cand stirile nu sunt pozitive (avantajul bancilor obscure, despre care habar nu ai cum stau, ca nu sunt asa "transparente"?)
2 octombrie- Hotnews: "Fitch Ratings a revizuit in scadere perspectiva ratingurilor acordate grupului financiar italian UniCredit si ale subsidiarelor sale HVB si Bank Austria Creditanstalt, de la "pozitiv" la "negativ", se arata intr-un comunicat al agentiei de rating. Totodata, Fitch a coborat calificativul individual al UniCredit la "B/C", de la "B(...) Deteriorarea rapida a mediului global si perspectivele macroeconomice negative din Italia (?) si Germania au inrautatit perspectivele pentru o serie de banci din Europa Centrala si de Est."
7 octombrie: Capital: "Ratingurile UniCredit pentru datoriile si depozitele pe termen lung au fost revizuite in scadere, cu perspectiva stabila, de catre Agentia de evaluare financiara Moody's. Principalele motive care au determinat scaderea ratingurilor UniCredit sunt reducerea profitabilitatii bancii si conditiile dificile cu care se confrunta divizia pentru piete si investment banking.Pe de alta parte, Moody's evidentiaza si existenta unor elemente pozitive..."
wall-street.ro: "Agentia de evaluare financiara Moody's a coborat ratingul pentru datoriile si depozitele pe termen lung ale grupului bancar UniCredit, de la 'Aa2' la 'Aa3', pe fondul conditiilor dificile cu care se confrunta banca si deteriorarii profitabilitatii in 2008. Ratingul puterii financiare a fost coborat tot cu o treapta, de la 'B-' la 'C+', iar perspectiva ramane negativa. Pentru ratingul pentru depozite si datorii, perspectiva este stabila(...) In ultima actiune asupra calificativelor UniCredit, din 6 mai, Moody's atribuise o perspectiva negativa ratingurilor mai ales din cauza capitalizarii slabe a bancii. Moody's considera pozitiva majorarea de capital cu 6,6 miliarde euro anuntata de banca, care va contrabalansa eventuale pierderi suplimentare din cauza portofoliului de credite structurate si ar trebui sa contribuie la sustinerea bancii, in contextul deteriorarii mediului operational de pe multe piete pe care este prezent grupul financiar, mai ales din Europa Centrala si de Est".
Azi, 9 octombrie, primesc un telefon: Cristian X de la Unicredit, daca am un minut... Am: )) Ca sa stabilim o inalnire pentru a avea o discutie despre creditele oferite de banca. Si, repezindu-ma (ma gandeam ca nu mai am vreme sa pierd distrandu-ma sa aflu ce mai are de spus) am spus ca "Nu mai intereseaza creditele. Nu m-au interesat nici cand lucrurile mergeau bine, cu atat mai mult acum de cand cu criza asta". Ce mi s-a parut interesant este ca a gustat poanta mea si a inceput sa chicoteasca repetand "ha ha, daa, cu criza asta." A insistat usor si am incheiat conversatia. Eu aveam voie sa rad, el nu!
Nu inteleg cum au clienti cu credite care vor sa-si lichideze UN credit si le cer sa-si lichideze TOATE creditele ca vezi doamne sunt rau platnici... dar aceeasi clienti primesc scrisoare (uneori datata ulterior discutiei), sa isi suplimenteze creditul in baza bunelor relatii cu banca.
Inteleg ca au angajati pe partea de credite, si aia traiesc si din comision aducand noi clienti, dar in conditiile actuale eu as sta si as tacea malc, as analiza doar dosarele celor care vin la ghiseu. Pentru ca ok, banca castiga din creditele acordate, dar aia sunt bani viitori. Prezentul nu e vesel, totusi!
Nu cred ca este foarte inspirat sa mai dai credite noi in "foamea" actuala de bani (ha ha: cand aud sintagma asta imi vine de fiecare data in minte melodia asta, care de altfel ma enerveaza.)


Niciun comentariu: