vineri, 10 octombrie 2008

Panica in populatia pasnica (3)

Este ingrijoratoare, dar fascinanta, isteria declansata de media si de "binevoitorii"- care dau telefoane, SMS-uri cunstintelor sau prietenilor sfatuindu-i sa isi scoata banii de la banci, pentru ca "sigur banca X sau Y va da faliment". Sursa este intodeauna din interiorul bancii- "tocmai m-a sunat un prieten care are un amic care lucreaza in banca X, care stie ca au probleme grave si o sa dea in curand faliment...si m-am gandit sa te sun si pe tine". Mai sunt si emailurile, comentariile (sunt spectaculoase unele, manipulante sau sincer ingrijorate), sau mai stiu eu ce bloguri, de pe net ("Lucrez la banca Y si spiritele deja nu mai sunt atat de bune in companie. Mentionez faptul ca ocup o pozitie de top si nu imi este rusine sa spun ca Y este plina de DATORII. In curand aceasta banca nu va mai fi solvabila. La fel ca si mai marii giganti de peste ocean, acestei institutii ii va veni curand subitul faliment."

Si da, lasati-ma sa fiu furioasa pe media care arata oamenii care "alearga sa isi scoata banii de la banci"- in special televiziunile, pentru ca mai apoi sa scrie articole pe baza declaratiilor linistitoare ale BNR, sa faca apel la calm!!! ("directorul Directiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza: <<>>(...) Cinteza a precizat ca a dorit sa faca aceste declaratii, intrucat vrea sa evite acutizarea tendintei de retragere pe baza zvonurilor nefondate").

Va recomand cartea lui Jean-Noel Kapferer, "Zvonurile- cel mai vechi mijloc de informare din lume" prefata scrisa de Septimiu Chelcea (exista si editia a II-a, tot la Humanitas): "pentru a circula, zvonurile nu au nevoie de adevar. Logica lor nu e cea a ratiunii... O serie de zvonuri reflecta anxietatea populatiei... Cei care plaseaza controlul comportamentului in exterior, care percep ca ceea ce se intampla cu ei se datoreaza norocului, sansei, soartei sau puterii altora, sunt mai vulnerabili la zvon decat cei care ai credinta in controlul intern, care percep recompensele sau pedepsele ca fiind rezultat al comportamentelor sau caracteristicilor proprii". Dar controlul zvonurilor este posibil. E greu si riscant sa dezminiti, mai bine e sa previi- eu stiu ca din septembrie circulau zvonurile astea... Dar bine ca au reactionat in cele din urma.

Chiar le doresc succes !!!

Niciun comentariu: