miercuri, 15 octombrie 2008

De acum putem plati online impozite si taxe

De la 1 octombrie persoanele fizice pot plati online, prin carduri bancare, anumite impozite, taxe si contributii la bugetul de stat. Prin Ordinul nr. 718/2008, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) stabileste aceste categoriile de obligatii fiscale care pot fi achitate online.
Platile online pot fi efectuate prin Ghiseul Virtual de Plati (http://www.ghiseul.ro/), portal administrat de Agentia pentru Serviciile Societatii Informationale (ASSI), institutie aflata in subordinea MCTI.
Se pot plati de exemplu si amenzile de circulatie in municipiul Bucuresti de catre "cetatenii romani cu domiciliul in Bucuresti sau cetatenilor straini cu resedinta in Bucuresti".
Pe siteul oficial se spune ca "orice cetatean sau reprezentant autorizat al unei companii poate efectua plati cu cardul pentru orice debit către institutiile statului roman, cu conditia inregistrarii in sistem a serviciului de catre instituaia beneficiara a platii."
Deci mingea e la stat momentan. sa vedem ce taxe si impozite se pot plati, ca momentan sunt foarte putine si putine centre din tara sunt introduse.
Asa ca reprosul cum ca" in Romania peste 6 milioane de persoane au acces la Internet, iar cardurile emise de banci se apropie de 10 milioane, cetatenii inca prefera cozile la ghiseu ..., foarte putini utilizand instrumentele de plata existente" nu mi se pare corect... prima data sa promoveze (asa cum promit ca vor face), sa am ce plati... si sa functioneze.

Un comentariu:

Bogdan-Alexandru Barliga spunea...

Ma indoiesc ca sistemul este functional....