joi, 20 noiembrie 2008

Poetul nu este bun de baut deci nu-l intelegem (Nichita Stanescu)

In fiecare an Institutului National de Statistica (INS) ne spune cat de mancaciosi si insetati am fost in anul anterior. Cat de viciosi si inculti. Suntem oarecum constanti.
Singurele diferente de la an la an sunt:
- venitul mediu lunar
- si sumele cheltuite, in valoare absoluta.
Procentele sunt aproximativ aceleasi (si m-am uitat la date din 2005 pana acum):
* cam 50% pe alimente, bautura si tutun
* intre 0,5-0,8% pentru cultura si educatie
* se pastreaza aceeasi diferenta fata de obiceiurile de consum ale tarilor dezvoltate (la ei ponderea cheltuielilor pentru mancare si bauturi nonalcoolice se ridica pe 15-20%)- daar, in orice tara am calatorit preturile la produsele de baza erau ca la noi, poate chiar mai mici.
Citind un articol bunicel din Adevarul (sub rezerva ca citatele domnilor sociologi Pieleanu si Bulai sunt corect "taiate") vad ca
- "statisticile din ultimii trei ani (ha ha, si ei!) arata o tendinta de crestere a sumelor alocate pentru tutun si bauturi alcoolice (5,8% în 2005, respectiv 6% în 2006). In schimb, se inregistreaza o scadere a cheltuielilor pentru produsele de ingrijire corporala". Hai sa nu zicem ca ne facem manga si nu ne mai pasa cum aratam; explicatia ar putea fi ca "produsele de lux si viciu" s-au scumpit si alelalte s-au ieftinit in valoare reala.
- si dragii mei prieteni, sociologul Marius Pieleanu zice ca "cu cat castigam mai multi bani, cu atat consumam mai mult alcool. Nu ne poate schimba nimic, pentru ca acesta este modul nostru de a fi”. Noi am vrut, dar nu am putut, ca doar nu te pui cu stiinta!!
- triste previziuni: daca se scumpesc tigarile sau alcoolul, romanii ori se lasa de fumat, respectiv de baut, ori renunta la celelalte nevoi- de educatie, recreere sau igiena.
Pentru postul asta am ales 7 (sapte) melodii- daca e sa ne destrabalam, sa o facem temeinic:

Un comentariu:

Bogdan-Alexandru Barliga spunea...

In primul rand statisticile sint total incomplete, inexacte si improprii....fuck...ce de cuvinte noi am scos...in fine..revenind...cred ca ti-am mai zis: cetateanul x are y bucata de vie si face 300 l vin anual...pe care ii bea, ii dai si vecinului, mai si vinde si cumpara de ziua nevestei sampanie...ca deh...tre sa sarbatoreasca...Deci statistica aia ne zice ca noi, romanii, bem x pe an...care reprezinta atat din venituri...Ei nu...noi bem xxx pe an, si dam cat mai putin ...De ce? Pentru ca se poate...conform principiul " Am cazanul meu..tra la la.."

Altfel citatul din Stanescu este maiestuos...Pe de alta parte ce zice nenea ala Pieleanu poate fi probat doar la manelisti...altfel cum ziceam in exemplul de mai sus consumul de alcool real este muuuult mai mare...hac...decat cel din statistica lui peste....

Pai bai Mi...cica romanii beau intr-un an 3 litri de bere...pai noi de cate ori ne-am vazut anul asta....ce zici? Faci calculele..?