miercuri, 26 noiembrie 2008

Fericiti cei saraci cu duhul...

Imi amintesc de 3 luari de pozitie enervante ale bisericii ortodoxe romane, si asta doar in ultimii 3 ani :

- homosexualii (nu voi dezvolta subiectul)
- piesa "Evanghelistii" a Alinei Mungiu
- vaccinul de prevenirea cancerului de colon

In 2005 Patriarhului Teoctist si mitropolitului romano-catolic Ioan Robu s-au rastit, primarul municipiului Iasi a avut o interventie publica, autoritati ecleziale si laice (adica toate babele si tzatzele isterice si mosii prostovani) au protestat pentru a opri reprezentatiile piesei "Evanghelistii" a Alinei Mungiu. E arta sau nu e arta ce a scris Alina Mungiu nu sunt in masura sa raspunda nici ierarhii si preotii, nici functionarii publici. Vaai, blasfemie! Daca esti crestin adevarat, cred ca nu poti iesi decat intarit in credinta dupa piesa Evanghelistii a Alinei Mungiu. Mie personal mi-a placut foarte mult. In anul 1992 a primit de la Uniter premiul pentru cea mai buna piesa a anului. Ion Zubascu, LiterNet: "Incepem din nou sa punem opere de arta la index, aprindem din nou ruguri de carţi in pietele publice? Incepem sa-i ardem pe rug inclusiv pe autorii lor, care indraznesc, in fond, sa spuna ca nu numai Pamantul, ci si lumea insasi se misca? Incet-incet, si - totusi - se misca!"

Mult mai grav mi se pare ce se intampla acum cu acest vaccin. Nu pentru ca arta nu poate salva vieti, dar la propriu acest vaccin poate. Sau nu. Mi se pare proasta si ineficienta (aproape inexistenta, ce sa mai discutam) campania de informare, de imagine, de promovare, de ce vreti voi, a Ministerului Sanatatii si a autoritatilor "competente".
Dar pe mess, pe email am primit o multime de "proteste"- trimise de persoane care chiar nu ma asteptam sa reactioneze asa ("am primit si eu si am dat mai departe...").
Cat de limitati putem fi ca sa spunem ca daca vaccinezi fete de 9 ani "incurajezi inceperea vietii sexuale inainte de vreme"? "La aceasta varsta corpul copiilor se dezvolta inca natural...sa il lasam asa! Pe cine a fost testat vaccinul? Suntem cobaii companiilor farmaceutice straine?"
E drept ca ce nu cunostem, ne sperie.

In link: lista vaccinurilor obligatorii in Romania. Ma bucur ca nu mai protesteaza nimeni ca suntem vaccinati impotriva poliomelitei sau TBC-ului!

Un comentariu:

Mit spunea...

Pacat ca te-ai trezit si tu sa vorbesti fara sa cunosti subiectul.
Vaccinul cu pricina este in faza de teste, se cunosc inclusiv cazuri de deces datorate acestui vaccin atat in SUA cat si in tari europene, in plus vaccinul trateaza un efect (si acesta probabil) si nu cauza cancerului de colon.

Protestatarii incercau sa sublinieze faptul ca o prevenire eficienta a cancerului de col uterin se face prin educatie, prin descurajarea inceperii vietii sexuale la varste mici si nu prin medicamente.