luni, 3 noiembrie 2008

Easyswap.org versus Second Life versus Premiere vie

Saptamana trecuta Serviciul Social din Lausanne a lansat easyswap.org: prima platforma de internet care pune la dispozitie bunuri si servicii utilizand o moneda virtuala- swap.
Personal, ma deranjeaza ca folosesc ca nume al monedei (swap) un termen deja existent in economie, creind confuzii.
"Este similara Banque Cantonale Vaudoise de pe Second Life (BCV= prima banca elvetiana prezenta in Second Life) din 3 perspective: vizibilitate internationala, schimburi de bunuri si servicii virtuale pe Second Life si atrage rezidentii din Second Life sa tranzactioneze bunuri si servicii in prima viata"... Conceptul se incadreaza in noua economie virtuala.
In concluzie, este un joc, o utopie. Primul gand a fost la Monopoly (va mai amintiti jocul in care aveam "bani" -la al meu aveam lire- si cumparam proprietati, apoi negociam, le vindeam, incasam chirie, plateam utilitati, etc).
Citeam pe un blog, informatie preluata apoi si de Hotnews, ca e o idee originala si cum, iata, banii virtuali deblocheaza economia. Originalitate? increderea, acceptarea sunt conditiile elementare ale "monedei" ca instrument de schimb. Si trocul e un mijloc de schimb de secole... Aici banii sunt virtuali la propriu, pentru ca banii in general sunt reali sau virtuali -ca doar majoritatea masei monetare circula in forma dematerializata, nu? doar o mica parte e sub forma de "bani fizici"-numerar- bancnote si monezi.
Dupa parerea mea e o intoarcere necesara la principiile de baza ale economiei, ale tranzactiilor. Poate nu e totusi intamplatoare alegerea monedei (swap- care in finante este un derivat, operatiune la termen complexa) pentru ca, asa cred, o parte din criza actuala a fost provocata de "nestapanirea" complicatelor produse financiare.
Pentru a clarifica- obiectivele easyswap: concretizarea unui concept modern de consum si raspunde unei duble preocupari sociale: valorizarea timpului disponibil, a cunostintelor si competentelor, sub forma serviciilor; si valorizarea bunurilor utilizate prea putin sau deloc, sintetizata intr-o fraza: "sa te bucuri de un bun nu inseamna neaparat sa il detii".
Scopurile: La nivel personal- utilizatorii sa puna la dispozitie bunuri nefolosite si servicii si competente neexploatate (bicicleta din pod sau cineva care stie sa asculte)
La nivel social- schimb intre persoane apartinand unor medii socioeconomice diferite (e creat doar de serviciul social... deci pentru oameni 'cu bani mai putini')
La nivel economic- ca un plus al economiei de piata. De asemenea, reuneste doua principii aparent contradictorii: crestere si durabilitate (propune un nou mod de consum inscris in cadrul dezvoltarii durabile, bla bla bla)
Mai multe pe http://easyswap.org/view/index.php (deja 105 bunuri si 45 de servicii:))
Desi criza e serioasa, sa nu uitam ca solutiile simple pot fi foarte eficiente.
In incheiere, ca de obicei: muzica- Queen- Under Pressure.

Niciun comentariu: