miercuri, 19 noiembrie 2008

Panica in populatia pasnica (4)

In februarie anul trecut frate-miu, care era in America, in trimitea SMS tarziu in noapte: "Vezi ca au cam cazut bursele de la New York si din China. Vezi daca nu vinzi ceva". Eu optimista am zis: trece. Si nu am vandut. Eu sunt mic si slab. EI SUNT MARI SI TARI:
August 2007- "Preturile locuintelor din Romania nu vor fi afectate de declinul preturilor locuintelor de pe piata supraincalzita din Europa, ca urmare a deteriorarii sectorului de credite ipotecare din SUA"
Iunie 2008: "Piata imobiliara din Romaania este mai putin afectata, comparativ cu alte piete din Europa Centrala si de Est, de criza creditelor de la nivel international. In primul rand, din punct de vedere istoric..." bla bla bla
Septembrie 2008: Romania nu este direct afectata de criza din alte tari, a declarat guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu- "Noi crestem acum, cand economia mondiala a luat-o in jos, iar pana la sfarsitul anului prognozez ca vom avea o crestere economica de 8-9% si vom mai creste daca nu apasam prea tare pe accelaratie"
Octombrie 2008: Bulgaria recunoaste oficial ca este afectata de criza. Dupa Ungaria, care recent a cerut ajutorul financiar al UE si FMI. "Pe de alta parte, autoritatile noastre nu se arata la fel de ingrijorate de posibilele efecte pe care le-ar putea avea criza globala asupra economiei Romaniei. Mai mult chiar, atat politicienii aflati la putere, cat si cei din opozitie vorbesc nu de unul sau doi ani de crestere economica, ci de un intreg ciclu electoral plin de performante economice fara egal."
etc, etc
ACUUUUM:
Tariceanu zice ca exista un plan de criza care va fi pus in aplicare in cel mai scurt timp, "menit sa tina sub control efectele crizei si sa mentina ritmul de crestere economica din acest an".
Guvernul- BNR- Asociatia Bancherilor - au creat un grup de lucru care va propune masuri pentru reinstalarea increderii in sistemul bancar romanesc. Extras dintr-un contract de credit: "Banca are dreptul sa refuze utilizarea creditului, poate reduce sau retrage fara preaviz creditul acordat inainte de scadenta, poate sa solicite rambursarea in avans a sumelor utilizate, sa majoreze consturile contractului (dobanzi, comisioane) in orice valoare va considera necesar si/sau sa efectueze orice alte demersuri considera necesar pentru protejarea creantei sale...". Daa, si tot noi, clientii suntem rai ca nu avem incredere....
* Se traseaza "harta concedierilor" (nu conteaza ca cel putin in scriptele AJOFM-urile judetene cam fara exceptie, motivele concedierilor sunt aceleasi ca si anul trecut pe vremea asta "criza financiara mondiala e de vina").
* Se anunta criza pe piata confectiilor (daa, China abia acum se misca si lohnul a aparut luna trecuta)
* Se anunta probleme pe piata constructiilor si pe piata imobiliara (daa, era normal ca un apartament de 2 camere in Drumul Taberei sa coste 115.000 euro doar pentru ca...na, daca atat iti da banca, tu dai, eu cer si toata lumea era fericita)
* Se anunta probleme pe piata auto- o fi crescut numarul masinilor second hand aduse din strainatate dupa noua taxa auto (iunie parca anul asta) si productia de la Dacia va fi salvata de suspendarea taxei pe poluare. Eu cred ca nu se vor mai importa masini second ci chiar masini noi, direct din strainatate (pentru ca deja preturile se adapteaza "noilor conditii"). Oricum, sa vedem ce are de spus UE... ca na, protectionism, protectionism, dar trebuie respectate niste acorduri, decizii, principii.
* Se intorc romanii din Spania, Italia si de aiurea- vaai- parca mai luna trecuta ne plangeam ducem lipsa de forta de munca calificata si ca ce ne facem ca nu mai gasesti un instalator destoinic.
Intr-un articol Eugen Chirovici spune: "Mediul de afaceri din Romania este bintuit de "dezvoltatori imobiliari" si de prea putine FABRICI care scot ceva cu cap si coada din halele de productie. Asta pentru ca o rata a profitului de 10 la suta (socotita buna in Occident) insemna, pentru un fabricant, "singe, sudoare si lacrimi", in vreme ce un plescar isi tripleaza banii prin tot soiul de artificii. Cum sa se dezvolte un producator - apelind la credite cu o dobinda care oricum ii depaseste rata profitului?!" El zice: "Atitudinea maniaco-depresiva a administratiei fata de criza economica este cel putin bizara."
Eu zic: Isteria nu salveaza Romania, dar poate servi anumitor interese (din pacate nu ale noastre).

Un comentariu:

Bogdan-Alexandru Barliga spunea...

Da..trebuia sa-l asculti pe fratelo..