luni, 1 decembrie 2008

Ma inclin in fata Dumneavoastra, Domnule Vasile Paraschiv!

A fost torturat, inchis in ospicii, amenintat cu moartea, batut, urmarit. A fost diagnosticat ca nebun de medicii psihiatri de la Bucuresti. In Franta a cerut reexaminarea sa de catre specialisti francezi pentru a se demonstra ca certificatul medical eliberat in Romania era o minciuna, pretext pentru autoritatile comuniste sa-l interneze abuziv in spital.
Vasile Paraschiv nu uita infernul prin care a trecut si crede ca nu poate fi vorba de iertare fata de tortionarii fostei Securitati.

Vasile Paraschiv a refuzat azi distinctia decoratia (Steaua Romaniei in grad de cavaler), pe care i-o inmana Traian Băsescu:
"Domnule presedinte, va multumesc pentru inalta distinctie ce ati hotarat sa mi-o acordati astazi, dar eu sunt obligat sa refuz primirea ei de la un comunist, la fel ca toti ceilalti care ne-au condus tara de la Revolutie si pana azi, impotriva carora eu am luptat din 1968 si voi continua sa lupt pe cale legala si democratica pana la ultima bataie a inimii", a spus Vasile Paraschiv.
Acesta a continuat ca "eu nu sunt ca un caine, caruia daca ii dai o felie de salam el nu mai latra, tace din gura si te lasa sa intri in curtea stapanului si sa furi totul. Eu nu vreau de la dumneavoastra, domnule presedinte, decoratii, bani, functii etc. Eu vreau dreptatea si adevarul pentru intregul nostru popor, adica exact ceea ce ati promis dumneavoastra poporului nostru in noiembrie 2004 si care pe mine m-a atras ca un magnet, dar din nefericire nu v-ati respectat promisiunea facuta, m-ati mintit si m-ati indus in eroare si pe mine si intregul nostru popor cu promisiuni pe care nu vi le-ati respectat niciodată".
Daca vreti cititi si articolul "Tara trista, plina de umor" de Andrei Craciun. Pe scurt:
La inceputul lunii noiembrie 2008, 67 de persoane dintre cele care l-au batut, urmarit, inchis in ospicii, torturat pe Vasile Paraschiv au scapat de o posibila pedeapsa pe baza unui NUP dat de procurorul Iuliu Molcut. Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului (condus de Marius Oprea) a depus la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie o plangere impotriva procurorului. Pe 25 noiembrie, disidentul Vasile Paraschiv, pionier al luptei pentru sindicate libere, a fost decorat de presedintele României pentru „inalta tinuta morala si patriotismul de care a dat dovada“. Unul dintre cei care au facut un apel pentru acest gest compensatoriu este Sorin Iliesiu, vicepresedintele Aliantei Civice. "Cea mai inalta autoritate a statului il decoreaza pe un disident, si asta ar trebui sa fie de-ajuns. Nu e. Pentru ca „justitia“ ii face scapati pe tortionari dovediti. Asa s-a facut totul: cu o tusa de normalitate care ar trebui sa acopere mizeria".

Pentru cei cu mintea deschisa, recomand cartea d-lui Paraschiv, lansata la sfarsitul anului trecut: "Asa nu se mai poate, tovarase Nicolae Ceausescu" in care a scris despre suferintele indurate in perioada comunista.

2 comentarii:

Bogdan-Alexandru Barliga spunea...

Ma gandesc ca a avut dreptate pe fond.

In termeni reali insa statul roman si nu Base este cel care a recompensat moral meritele luptatorului anticomunist.

Ori dumnealui s-a raportat strict la presedinte....

Asa vad eu ....

MirelaS spunea...

Pai tocmai ca statul e problema- ca pana la urma ce si cine e statul roman?
Conform Constitutiei: "Statul se organizeaza potrivit principiului separatiei si echilibrului puterilor - legislativa, executiva si judecătoreasca". Nici legislativul, nici judecatorescul nu si-a facut treaba.
E drept, presedintele avand rolul de reprezentare a statului i-a dat decoratia. Cred ca si daca i-o dadea Constantinescu tot o refuza. Ca toti au promis si nu au facut nimic (unii din neputinta altii cu intentie).