vineri, 12 decembrie 2008

Istoria se repeta dupa 4 ani- Povestea scrisorii false

Toti stiti despre falsa scrisoare din 10 decembrie 2008 in care membrii ai GDS i-ar fi cerut presedintelui Traian Basescu "sa nu gireze o alianta cu PSD". Clar a fost o intoxicare. Scrisoarea a fost trimisa de pe o adresa de e-mail care parea sa apartina GDS si era insotita de o lista de semnaturi importante. Toti cei intrebati au negat vehement semnarea, subliniind nu stiu nimic despre ea. Grupul pentru Dialog Social precizeaza in comunicatul de raspuns ca scrisoarea a fost expediata de pe o adresa de e-mail care nu apartine GDS, gds.press@gmail.com, in timp ce adresa de e-mail a GSD este gds@ong.ro.
Acum 4 ani, cam acelasi lucru se intampla, "victima sarmana" fiind tot PSD-ul.

"Scrisoarea aparuta marti si atribuita societatii civile este o tentativa de intoxicare si discreditare a unor organizatii civice respectabile si a unor surse media, citate in acest fals.
Organizatiile care apar ca semnatare ale acestui document au declarat pentru EurActiv.ro ca nu au semnat un astfel de document. Scrisoarea falsa incearca sa discrediteze un numar de 13 organizatii civice, in mod fals semnatare ale acestui text. Mai mult decat atat, trei surse media sunt citate in falsul document, Evenimentul Zilei, RevistaPresei.ro si EurActiv Romania. Organizatiile a caror discreditare se incearca
1. Agentia de Monitorizare a Presei 2. Alianta Civica 3. Academia de Advocacy 4. APADOR - Comitetul Helsinki 5. Asociatia Pro Democratia (APD) 6. Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) 7. Freedom House Romania 8. Fundatia pentru o Societate Deschisa (FSD) 9. Grupul pentru Dialog Social (GDS) 10. Liga Romana de Presa 11. Romania Think Tank (RTT) 12. Societatea Academica din Romania (SAR) 13. Solidaritatea Universitaria
Marti, 7 decembrie, a.c a fost trimis un mesaj pe adresa Virginia.QUIRKE@cec.eu.int, cu scopul de a fi distribuit in Bruxelles, un mesaj care semnala faptul ca guvernul Nastase pregateste fraude in turul doi de ex. 65 000 autobuze aranjate pentru alegatorii PSD. Virginia Quirke este o persoana-cheie la Comisia Europeana pentru comunicarea cu presa, se ocupa de acreditarile jurnalistilor si le transmite comunicatele si informarile Comisiei Europene. Mesajul a fost redactat sub forma unui apel disperat si a fost trimis de la adresa press_ro@yahoo.com cu identitatea Ropress Press RO.
Mesajul era semnat de o serie de 13 organizatii neguvernamentale, cap de lista fiind Agentia de Monitorizare a Presei.
Precizam ca Adrian Nastase a facut referire la acest mesaj in cadrul dezbaterii de miercuri, 8 decembrie, de la TVR 1, si a reluat afirmatiile in emisiunea de joi seara, 9 dec., de la Antena 1. Emisiunea de la TVR1, 8 dec. Adrian Nastase: "Domnule Basescu, dupa primul tur al alegerilor ati incercat sa impuneti si in Romania modelul ucrainian. Nu este nevoie sa va spun cat de mult rau a facut acest lucru in strainatate si, mai mult, chiar astazi unii dintre prietenii dumneavoastra, sustinatorii dumneavoastra, au trimis la Bruxelles in atentia politicienilor, a presei din Europa un material halucinant in care se afirma ca PSD va frauda alegerile de duminica, folosind 65 de mii de autobuze".
EurActiv a intrebat organizatiile care apar ca semnatare in document ce stiu despre asa-zisul "apel disperat" aparut in cursul zilei de marti si invocat de Adrian Nastase in dezbaterea televizata cu Traian Basescu.
Ce spun organizatiile
Agentia de Monitorizare a Presei (AMP): AMP precizeaza ca nu a redactat, nu a semnat si nu a trimis mesajul mentionat mai sus. AMP se dezice total de continutul mesajului pe care il considera o tentativa de intoxicare.
Asociatia Pro Democratia (APD) menţionează că scrisoarea invocată de o serie de reprezentanţi ai Guvernului şi ai PSD, ca fiind trimisă „oficialilor de la Bruxelles, miercuri, în preziua încheierii ultimelor două capitole din negociere cu Uniunea Europeană”, de către un număr de organizaţii civice, între care şi APD, este un fals. Nici Asociaţia Pro Democraţia, nici vreuna din celelalte organizaţii menţionate, nu au semnat sau trimis o astfel de scrisoare (în care se menţionează printre altele că „65.000 de autobuze stau pregătite de către putere să transporte persoane care să voteze în mai multe locuri”). De altfel, sursa de informare a conducerii PSD privind scrisoarea o constituie un mesaj pe e-mail, care putea fi trimis de oriunde, de către oricine. Cerem în modul cel mai ferm conducerii PSD să înceteze a mai difuza această ştire care se referă, în mod evident, la un demers care ne este atribuit, dar cu care nu avem absolut nici o legătură. Atât Asociaţia Pro Democraţia, cât şi celelalte organizaţii, au dovedit în nenumărate rânduri că ştiu să îşi asume public acţiunile pe care le întreprind, cu toate riscurile pe care le presupune, de multe ori acest lucru, iar transmiterea unei astfel de scrisori, cum este cea vehiculată de reprezentanţii PSD nu este un act care să ne caracterizeze.
Mark Percival, Romania Think Tank: "Este un fals. Romania Think Tank nu a semnat un astfel de document."
Christian Mititelu, Liga Romana de Presa: "Nu am semnat un asemenea document, probabil ca este o facatura".
Mihaela Danga, Centrul pentru Jurnalism Independent: "Nu am semnat asa ceva, e un fals."
Radu Motoc, Fundatia pentru o Societate Deschisa: "Ar fi amuzant daca nu ar fi trist. E o tentativa de intoxicare de ultim moment. Probabil pentru ca organizatiile noastre, atat FSD cat si celelalte organizatii listate in aceasta farsa, au ridicat vocea in aceasta campanie electorala insistand pentru aplicarea legii, cineva s-a gandit sa abuzeze de numele si reputatia noastra.
Este o facatura patetica, dar e ingrijorator faptul ca se abuzeaza de reputatia ONG-urilor. Evident, nu am semmnat si nu vom semna niciodata asa ceva. Semnalele pe care noi le tragem sunt comunicate in mod profesionist si bazat pe fapte. Este ridicol. Nu avem nimic de-a face cu aceasta scrisoare."
Cristina Guseth, Freedom House: "Nu e manipulare, este o instigare demna de anii '50. Eu initial nu intelegeam despre ce document se vorbeste. Eu am informat Freedom House SUA despre aceasta intamplare"
Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania - Comitetul Helsinki si Societatea Academica din Romania: APADOR-CH si SAR precizeaza ca nu au redactat, nu au semnat si nu au trimis mesajul difuzat de Ropress Press RO la data de 7 decembrie 2004, in care se face referire, intre altele, la pregatirea a 65.000 autobuze pentru alegatorii unui partid.
Difuzarea unei astfel de stiri constituie un act de intoxicare, in plina campanie electorala, cu privire la care ne exprimam protestul.
Radu Nicosevici, Academia de Advocacy: "E o teapa ordinara. Nimeni dintre organizatiile care apar pe lista nu stie de acest document".
Dintre organizatiile intrebate, unele nici macar nu vazusera documentul, astfel incat vor comenta in momentul in care il vor vedea."

2 comentarii:

Tudor Muşat spunea...

Da, scrisoarea e un fals. Dar unul cu mesaj. Mi se pare foarte relevanta aceasta postare http://rogozanu.blog.cotidianul.ro/2008/12/10/unde-s-protestele-pseudoscrisoarea-de-protest-o-farsa-fertila
- ca sa nu mai bat eu cimpii suplimentar. Enjoy !

MirelaS spunea...

Sigur e un mesaj, ca nimic nu e la intamplare:))
Chiar mi-a placut postul lui Rogozanu. Oricum, ne vom "distra" tare in continuare...