miercuri, 17 decembrie 2008

Noroc ca s-a abolit sclavia...

...si ca parlamentarii europeni au respins prevederile facute la presiunea patronilor.
Dupa ce ne-am distrat, acum sa devenim seriosi:

Astazi deputatii europeni au decis: 48 ore - Timpul maxim de lucru saptamanal
Parlamentarii europeni au solicitat sa nu existe nici o exceptie de la saptamana de lucru de maxim 48 ore. Deputatii au considerat ca derogarile existente de la aceasta regula trebuie eliminate in cel tarziu trei ani. In plus perioadele de garda (on-call time- in general in domeniul medical), inclusiv perioada inactiva trebuie considerate drept timp de lucru.
In vederea modificarii Pozitiei comune a Consiliului a fost nevoie de majoritatea absoluta a voturilor pentru adoptarea amendamentelor propuse de Comisia Parlamentara pentru afaceri sociale.
In conformitate cu legile europene, elementele caracteristice ale conceptului de „timp de lucru” constau din obligatia de a fi prezent fizic in locul stabilit de angajator si de a ramane la dispozitia acestuia in vederea prestarii fara intarziere a unor servicii, daca este necesar.
"Revizuirea directivei privind timpul de lucru este un motiv de ingrijorare pentru milioane de lucrători", a declarat raportorul PE Alejandro Cercas (PSE, Spania). Saptamana de lucru de 48 ore a fost stabilita in prima convenţia OIM, motto-ul fiind "a munci pentru a trai si nu invers."
"Clauza de derogare individuala (adica eu accept sa lucrez mai mult) abroga aceasta lege si va conduce nemijlocit la dumping social. In plus, studiile arata ca o perioada excesiv de lunga de munca are efecte negative asupra sanatatii si devine din ce in ce mai greu de a impaca viata profesionala cu cea de familie"
„Pe motiv că fiecare lucrător este lăsat să decidă dacă munceste mai mult, vor apărea situaţii de exploatare a oamenilor. De frică să nu-si piardă locurile de muncă, salariaţii vor accepta orice condiţie impusă de conducerea societăţii unde lucrează. Ei depind de angajatorii lor si este clar că nu vor putea niciodată să aleagă altceva decât ceea ce doresc acestia. Consecinţele imediate ale unei astfel de schimbări sunt scoaterea plăţilor suplimentare si limitarea apariţiei unor noi locuri de muncă. Patronii vor de fapt să folosească mai puţini lucrători pentru muncă mai multă", a explicat pentru Saptamana Financiara Bogdan Hossu, presedinte CNS Cartel Alfa.
In 2006 Finlanda a propus o interdictie care sa se aplice in toata Uniunea Europeana si care sa limiteze numarul orelor de munca la 60 pe saptamana, de la 78 cat era anterior. Premierul britanic Tony Blair si-a exprimat intentia de a negocia pentru cresterea numarului orelor de munca prevazut de directiva finlandeza si pentru a-l aduce la 70 pe saptamana. Grupurile de afaceri britanice au argumentat ca economia statului a fost mai sanatoasa decat a altor state ale Uniunii tocmai datorita faptului ca angajatii sunt mai flexibili in privinta orelor de munca si a conditiilor. Marea Britanie a cerut in trecut sa fie exclusa de la aplicarea directivei care limiteaza orele de munca la 48 in timpul zilelor lucratoare.
Daca preferati varianta in engleza a comunicatului de presa privind decizia de astazi, il gasiti aici, pe site-ul Parlamentului european.

Niciun comentariu: