joi, 4 decembrie 2008

Viata de familie astazi

Mirela Rus, manager comunicare la Fundatia Soros ne anunta ca astazi s-a prezentat studiul "Viata de familie - 2008", primul studiu care analizeaza tipurile de familie din Romania -nu doar "familiilor intacte"(doi parinti casatoriti, cu cel putin un copil sub 18 ani in intretinere), ci si cuplurilor in uniune consensuala si familiilor monoparentale.
Studiul compara valorile parentale, impartirea rolurilor parentale si stilurile de crestere a copiilor dorind sa evalueze impactul pe care il au structura familiei si istoria maritala asupra mediului in care sunt crescuti copiii.
In peste 80% din cazuri, femeia este cea care ramane sa ingrijijeasca copilul dupa nastere. Interesant este ca – remarca autorii – in aproximativ 13% dintre cazuri, niciunul dintre parinti nu a luat concediul de crestere şi ingrijire a copilului. 70% dintre cei care s-au intors mai devreme la serviciu au declarat ca au facut-o din nevoia de bani, 10% din nevoia de activitate şi 20% din cauza posibilitatii aparitiei unor probleme la locul de munca- majoritatea considerand ca mamele care beneficiaza de concediul de crestere si ingrijire a copilului se confrunta cu dificultati la intoarcerea la locul de munca).
“Institutia” bunicilor si familia extinsa continua sa ramana un sprijin important pentru familiile cu copii. Peste jumatate dintre cei care au copii au declarat ca au apelat adesea la ajutorul bunicilor, iar 12% la sprijinul altor rude.
Partea finala a cercetarii analizeaza tipurile de politici publice in domeniul protectiei familiei din Romania comparativ cu cele din alte state europene. Una dintre concluzii este ca romanii sustin ideea implicarii statului in protectia familiei, existand un suport masiv pentru o politica familiala generoasa si universalista in Romania. In privinta suportului financiar, romanii sustin alocatii universale, aceleasi pentru toate familiile, indiferent de venit, de numarul sau de varsta copiilor.
"Viata de familie - 2008" are la baza un sondaj de opinie, consultant fiind de sociologul Dumitru Sandu. Autorii studiului sunt sociologii Raluca Popescu, Mihaela Stefanescu, Paula Tufis si politologul Ovidiu Voicu.
Mai multe informatii, aici.

Niciun comentariu: