miercuri, 31 decembrie 2008

Sa cautam partea frumoasa a vietii

Asa, de incheiere de an, sa ne veselim si sa ne gandim.

Monty Python- Meaning of Life



Monty Python- Life of Brian (He's not the Messiah - he's a very naughty boy)



Nu o sa inchei cu Always Look on the Bright Side of Life ci cu "Cantecul filozofilor"

marți, 23 decembrie 2008

De Sarbatori ma duc acasa



Ca acolo stie Mosu' ca stau, si acolo imi aduce cadourile. E drept, cam cascat e Mosu' meu: de cand ma stiu nu imi pune toate cadourile sub brad. Ma trezesc ca mai lasa cate o punguta pe la cate o prietena, pe la cate un prieten, pe la rude. Cred ca le descopera pe parcurs, si acum ce sa faca, sa se intoarca din drum? nu are vreme... asa ca le lasa si el pe unde stie ca ma mai duc. Dar, daca stau bine sa ma gandesc, cred ca si Mosi Craciun-ii altora sunt la fel. Patesc ca sub brad la mine gasesc cadouri pentru prietenii mei. Asta e, sa fim intelegatori, are si el o varsta.
Si ma asteapta si bradul sa il impodobesc (si nu sunt poetica deloc, chiar asta e ritualul: ai mei cumpara bradul si eu cu frate-miu il impodobim). Nu conteaza ca uneori unul dintre noi e plecat. Ne cerem si dam cu parerea ca sa iasa cel mai frumos brad. Si la fel va fi si anul asta.
Si sper sa ajungem si pe Semenic, intr-o excursie de o zi. Nu cred sa fi nins atat de mult sau sa fie viscol ca sa fie drumul inchis. De schiat, eu, mai putin. Adica deloc. Dar o plimbare pana la Schitul Sfantul Ilie, pana la releu...
Vreau liniste si pace. Vreau sa se aseze in mine toate cele intamplate anul asta. Vreau ca departe de agitatia zilei de la Bucuresti sa imi "umplu bateriile" la Resita. Pentru anul ce va sa vina. Si pentru toate la cate visez sa se intample. Ca sa fiu gata sa le intampin sau sa le intamplu.
Imi amintesc ca in iulie 1991 (vacanta de vara, luasem treapta la liceu, mers cateva zile la Valiug) fusese un cutremur pe care eu l-am simtit dormind- am deschis ochii si primul gand a fost: "este cutremur. daca se prabuseste cabana nu e nimic, pic in apa. si eu stiu sa inot." si m-am intors pe partea cealalta si am adormit. A doua zi, lume agitata... cutremurul fusese destul de puternic in judetul Timis (oameni raniti, case prabusite). Peste o luna, iarasi, tushti in weekend la Valiug. Discotecareala, hahaiala. Luni, administratorul cabanei cainand lumea si ce o sa se intample cu noi ca tara: era 19 august 1991, fusese "Puciul din august". Seara, noi: dicotecareala, hahaiala. Bine, bine, nu le-am ignorat chiar pe toate ce s-au intamplat in jur (ca nu am mai fost la fel de relaxata in septembrie '91 cand au venit iarasi minerii...), dar ati prins ideea.
Asa ca: Sarbatori Fericite! Si sa cantam veseli, senini (dar nu senili): Astazi s-a nascut Hristos, sau Narcisa Suciu, sau Luiza Zan& Sorin Romanescu (nu am gasit o melodie, ci un reportaj;) si Band Aid - Do they know it's Christmas?

Sursa pozelor: http://www.fotomat.ro/. Autor: Matei Bitea.

sâmbătă, 20 decembrie 2008

Playlist pentru cafeaua de sambata dimineata (2)

Dar cafeaua sa fie cu lapte.

Amalia Rodrigues- Nem as paredes confesso
Valeriu Sterian - Daca
Fanii Celtic & Liverpool cantand You Never Walk Alone (cum sa nu iubesti oamenii!?)
The Alan Parsons Project- Don't Let It Show
Alan Parsons Project Old And Wise
Queen - In The Lap Of The Gods
Freddie Mercury Exercises In Free Love
Gotan Project - Santa Maria (Del Buen Ayre)
Gotan Project - Diferente (amintindu-mi astfel de concert... super)
Koop- Island Blues
The roots - The Seed 2.0
Meat Loaf si Cher - Dead Ringer For Love
Lita Ford si Ozzy Osbourne - Close My Eyes Forever
Iris- Steaua mea si
Mircea Baniciu- La inceput de drum (ca musai vreau sa incerc)
Fleetwood Mac- Tusk
Nicu Alifantis - Un strop de noroc
Valeriu Sterian-Balada criticului
Water boys- We will rock you
The Lion King- Hakuna Matata
Jungle book- Bare Necessities
The Aristocats - Everybody wants to be a Cat

vineri, 19 decembrie 2008

M-a tradus! Sunt eu, Mangafaua!!

Cochetand cu ideea de a-mi cauta un loc de munca (e mai complicat, nu va plictisesc) cautand in fisierul "Joburi de urmarit" am dat peste asta. De ce l-oi fi pastrat?:))

Traducatoare
Compania: VIP
Departament: Educatie, Training, Cultura, Arta, Marketing, Cercetari Marketing, Sondaje, Traduceri
Orasul: Bucuresti
Tip Job: Full time, Part time
Nivel cariera: Fara Studii Sup/ Necalificat, Student, Entry-Level/ Primii 3 Ani Exp, Mid-Level/ Peste 3 Ani Exp
Limbi Straine: engleza, rusa
Oferta: 200 - 300 EURO / luna
Permis conducere: nespecificat
CANDIDATUL IDEAL:
Traducatoare cu varsta pina la 25 de ani, bine cladita, comunicabila, prezentabila si cunoscatoare a limbei ruse pentru intermediere intilniri de afaceri.
RESPONSABILITATI / BENEFICII:
Domnisoara cu varsta pina la 25 ani, bine cladita si prezentabila
Cunostinte Limba Rusa si Romana
Comunicabilitate
DESCRIEREA COMPANIEI SAU A JOBULUI:
Companie Internationala de Marketing

joi, 18 decembrie 2008

Ziua internationala a migrantului la Radio Alternativ

Astazi, Radio Alternativ devine Radio1812. Mai exact: sarbatorim alaturi de mai mult de 120 de posturi de radio din toata lumea Ziua Internationala a Migrantului.
Vom difuza mare parte din programele in limba engleza (si poate franceza, germana si italiana).
Radio 1812 este o initiativa speciala pentru aceasta zi, initiator fiind International Advocacy and Resource Centre on the Human Rights of Migrant Workers. Este un eveniment international care reuneste deja de 3 ani, grupurile, organizatiile implicate in problema migratiei si radiouri dispuse sa produca sau/si sa retransmita programele existente.
René Plaetevoet, coordonatorul proiectului spune: "Din nou am fost coplesiti de raspunsurile pozitive ale radiourilor din toata lumea. Speram ca acest eveniment radio global sa contribuie la democratizarea discursului despre migratie: Radio1812 face ca vocea migrantilor sa fie auzita".
In 2000 Natiunile Unite a declarat 18 decembrie Ziua Internationala a Migrantilor.
Peste tot in lume se organizeaza evenimente si activitati sarbatorind migrantii, subliniind rolul lor in societate, cat si dificultatile pe care le intampina. Radio 1812 utilizeaza radioul ca mod de comunicare pentru a le promova activitatile si a le transmite mesajele.
Radiouri din Asia, din Europa (din Romania -Radio Alternativ si Radio Romania International, din Africa, America de Sud... Posturile de radio participante sunt posturi comunitare, dar si posturi comerciale si posturi publice, in eter, dar si online.
Multitudinea de programe realizate de-a lungul timpului le puteti asculta si aici: http://www.radio1812.net/fr/audios
Pentru a asculta Radio Alternativ (online): http://alternativ.ro/
****
Tot astazi se sarbatoreste si Ziua Internationala a Minoritatilor.

Asfaltare in Baneasa

O prietena mi-a trimis azi pe email poza asta. Nu stiu sa spun cine a gresit: aia cu asfaltarea ca sunt neglijenti, nepasatori si indolenti, aia care au parcat pe troturar fix langa strada ce se asfalta (oricum, fiind un pieton frenetic am o oftica pe aia care parcheaza pana in buza cladirii... pietonii avand de ales: zboara sau trec pe sosea).
Oricum, ma gandeam la sarmanu' sofer: ce face? cauta pe Google: cum sa sterg smoala de pe vopsea fara sa mi-o stric?:))

miercuri, 17 decembrie 2008

Noroc ca s-a abolit sclavia...

...si ca parlamentarii europeni au respins prevederile facute la presiunea patronilor.
Dupa ce ne-am distrat, acum sa devenim seriosi:

Astazi deputatii europeni au decis: 48 ore - Timpul maxim de lucru saptamanal
Parlamentarii europeni au solicitat sa nu existe nici o exceptie de la saptamana de lucru de maxim 48 ore. Deputatii au considerat ca derogarile existente de la aceasta regula trebuie eliminate in cel tarziu trei ani. In plus perioadele de garda (on-call time- in general in domeniul medical), inclusiv perioada inactiva trebuie considerate drept timp de lucru.
In vederea modificarii Pozitiei comune a Consiliului a fost nevoie de majoritatea absoluta a voturilor pentru adoptarea amendamentelor propuse de Comisia Parlamentara pentru afaceri sociale.
In conformitate cu legile europene, elementele caracteristice ale conceptului de „timp de lucru” constau din obligatia de a fi prezent fizic in locul stabilit de angajator si de a ramane la dispozitia acestuia in vederea prestarii fara intarziere a unor servicii, daca este necesar.
"Revizuirea directivei privind timpul de lucru este un motiv de ingrijorare pentru milioane de lucrători", a declarat raportorul PE Alejandro Cercas (PSE, Spania). Saptamana de lucru de 48 ore a fost stabilita in prima convenţia OIM, motto-ul fiind "a munci pentru a trai si nu invers."
"Clauza de derogare individuala (adica eu accept sa lucrez mai mult) abroga aceasta lege si va conduce nemijlocit la dumping social. In plus, studiile arata ca o perioada excesiv de lunga de munca are efecte negative asupra sanatatii si devine din ce in ce mai greu de a impaca viata profesionala cu cea de familie"
„Pe motiv că fiecare lucrător este lăsat să decidă dacă munceste mai mult, vor apărea situaţii de exploatare a oamenilor. De frică să nu-si piardă locurile de muncă, salariaţii vor accepta orice condiţie impusă de conducerea societăţii unde lucrează. Ei depind de angajatorii lor si este clar că nu vor putea niciodată să aleagă altceva decât ceea ce doresc acestia. Consecinţele imediate ale unei astfel de schimbări sunt scoaterea plăţilor suplimentare si limitarea apariţiei unor noi locuri de muncă. Patronii vor de fapt să folosească mai puţini lucrători pentru muncă mai multă", a explicat pentru Saptamana Financiara Bogdan Hossu, presedinte CNS Cartel Alfa.
In 2006 Finlanda a propus o interdictie care sa se aplice in toata Uniunea Europeana si care sa limiteze numarul orelor de munca la 60 pe saptamana, de la 78 cat era anterior. Premierul britanic Tony Blair si-a exprimat intentia de a negocia pentru cresterea numarului orelor de munca prevazut de directiva finlandeza si pentru a-l aduce la 70 pe saptamana. Grupurile de afaceri britanice au argumentat ca economia statului a fost mai sanatoasa decat a altor state ale Uniunii tocmai datorita faptului ca angajatii sunt mai flexibili in privinta orelor de munca si a conditiilor. Marea Britanie a cerut in trecut sa fie exclusa de la aplicarea directivei care limiteaza orele de munca la 48 in timpul zilelor lucratoare.
Daca preferati varianta in engleza a comunicatului de presa privind decizia de astazi, il gasiti aici, pe site-ul Parlamentului european.

Bancuri salariale

Sosit pe emailul intern al unei firme:
"Pentru a veni in intampinarea dorintelor angajatilor, luna aceasta vom da salariile marite, dupa cum urmeaza:
- fluturasii vor fi tipariti pe format A4
- litere bolduite, caracter de 36.
Va dorim Sarbatori Fericite !"

Discutie intre doi patroni:
-Auzi, tu iti mai platesti angajatii?
-Nu. Tu?
-Nu, nici eu.
- Da' angajatii tai vin la munca?
- Da, vin.
-Hiim..si ai mei. Stii ceva? In cazul asta ar trebui sa le cerem o taxa de intrare in firma.

marți, 16 decembrie 2008

16 decembrie 1989 - inceputul revolutiei la Timisoara

Emisiune Emisiune TV despre revolutia din 1989, din 16 decembrie 1996

("In 16 decembrie 1996, nu mult dupa ce Emil Constantinescu castigase alegerile prezidentiale, fagaduind si “adevarul despre revolutie”, dl. Mioc participa la o emisiune la Antenei 1(!), alaturi de Sergiu Nicolaescu -senator PDSR, initiator al Comisiei Senatoriale Decembrie 1989, membru in Colegiul National al Institutului Revolutiei Romane, Florin Constantiniu -istoric si Radu Tinu -maior de securitate din Timisoara, fost inculpat in procesul “Timisoara”")
Si aici: http://www.trilulilu.ro/MiocMarius/9b9ba9e7c811f7 ofiterul de securitate era mai sincer decat Nicolaescu...

Anghel Rugina- s-a dus si el

Celebrul economist de origine romana, Anghel Rugina, s-a stins din viaţa la 95 de ani, in Statele Unite.
Imi amintesc cum in 1993- 1994, studenta in anul I la ASE, am avut sansa de a participa la o serie de cursuri tinute de dansul. Si stiu ca imi deschisesem mintea si sufletul in fata lui, coplesita de de a avea in fata un economist adevarat, un savant in domeniul economiei, contribuind din plin ridicarea ei la nivel de stiinta, un om cu mintea deschisa si cu o privire vizionara, de a-l auzi vorbind cu entuziasm si pasiune despre lucruri pe care, recunosc, nu le intelegeam prea bine, dar imi suscitau interesul.
Numele sau era rostit cu mare respect la orice intalnire a celor care gandesc economia, si generatii de-a randul de studenti (si a mea) si de profesionisti i-au studiat lucrarile.
El credea intr-un miracol economic inca posibil pentru Romania. In cartea "Principia Oeconomica" se prezinta o solutie pentru iesirea din impasul in care se afla stiinta economica, realizand o sinteza unica intre scoala clasica si moderna si o paradigma noua - cercetarea simultana prin prisma echilibrului si dezechilibrului. Capitolele "Imperfectiunile economiei sau ale stiintei economice", "Principia Ethica: a treia revolutie in gandirea etica" si fireste "O lupta fara sperante cu teorema imposibilitatilor transpusa in practica: o reexaminare critica a politicilor monetare si fiscale traditionale" sunt lecturi obligatorii.
In cartea "Teoria si practica economica in epoca de tranzitie si dupa" exprima teoria, atat de confirmata acum, ca fara o reforma monetara nu se pot rezolva celelalte probleme de baza: bani, banci, burse, bugetul statului, protectia sociala si privatizarea. Capitole preferate: "Trei crize si trei greseli fatale", "Teoria inselarii maselor in socialism, ca si in capitalism- confuzia asupra naturii si functionarii creditului; cum sunt inselate multimile de consumatori in capitalism; cum sunt inselate multimile de muncitori in comunism" si "Un sentiment national la umbra umanitatii"
Stiu ca dupa Revolutie, a revenit in tara si a propus un plan de refacere si stabilizare economica, monetara si financiara prin instaurarea unui sistem de economie sociala libera (printre altele, sustinerea reformelor economice prin introducerea "leului de argint"). Cum era de asteptat, politicienii au ignorat planul sau, guvernul se remania, presedintia nu intelegea. Si ca un simptom, ieri cand am aflat ca s-a stins i-am trimis stirea unei prietene jurnalist. Ea mi-a raspuns: "Se retrage Stolo". Adevarat.
Inchei cu ce zicea Anghel Rugina in 1997: "Ma nelinistesc si ma preocupa suferintele poporului roman nu numai din prezent, dar inca si mai mult faptul ca ele se pot prelungi si dupa intrarea in mileniul III. Situatia de dezechilibru major in care se afla omenirea pe intregul glob nu poate ramane asa multa vreme. In veacul al 20-lea problemele mari nu au fost rezolvate cum se cuvine, ci doar au fost amanate prin tot felul de compromisuri si scheme artificiale. Iar problemele nerezolvate si cumulative sunt forta cea mai puternica care aduce schimbari în istorie, unele pe cale pasnica, iar altele prin revolutie si varsare de sange."

sâmbătă, 13 decembrie 2008

Community Radio in Europe: Broadcasting on the Edge

Zilele astea aici sunt:

Daca va intereseaza subiectul, va povestesc dupa. Pana atunci, ca sa nu va plictisiti ascultati. Radio Alternativ.

vineri, 12 decembrie 2008

Istoria se repeta dupa 4 ani- Povestea scrisorii false

Toti stiti despre falsa scrisoare din 10 decembrie 2008 in care membrii ai GDS i-ar fi cerut presedintelui Traian Basescu "sa nu gireze o alianta cu PSD". Clar a fost o intoxicare. Scrisoarea a fost trimisa de pe o adresa de e-mail care parea sa apartina GDS si era insotita de o lista de semnaturi importante. Toti cei intrebati au negat vehement semnarea, subliniind nu stiu nimic despre ea. Grupul pentru Dialog Social precizeaza in comunicatul de raspuns ca scrisoarea a fost expediata de pe o adresa de e-mail care nu apartine GDS, gds.press@gmail.com, in timp ce adresa de e-mail a GSD este gds@ong.ro.
Acum 4 ani, cam acelasi lucru se intampla, "victima sarmana" fiind tot PSD-ul.

"Scrisoarea aparuta marti si atribuita societatii civile este o tentativa de intoxicare si discreditare a unor organizatii civice respectabile si a unor surse media, citate in acest fals.
Organizatiile care apar ca semnatare ale acestui document au declarat pentru EurActiv.ro ca nu au semnat un astfel de document. Scrisoarea falsa incearca sa discrediteze un numar de 13 organizatii civice, in mod fals semnatare ale acestui text. Mai mult decat atat, trei surse media sunt citate in falsul document, Evenimentul Zilei, RevistaPresei.ro si EurActiv Romania. Organizatiile a caror discreditare se incearca
1. Agentia de Monitorizare a Presei 2. Alianta Civica 3. Academia de Advocacy 4. APADOR - Comitetul Helsinki 5. Asociatia Pro Democratia (APD) 6. Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) 7. Freedom House Romania 8. Fundatia pentru o Societate Deschisa (FSD) 9. Grupul pentru Dialog Social (GDS) 10. Liga Romana de Presa 11. Romania Think Tank (RTT) 12. Societatea Academica din Romania (SAR) 13. Solidaritatea Universitaria
Marti, 7 decembrie, a.c a fost trimis un mesaj pe adresa Virginia.QUIRKE@cec.eu.int, cu scopul de a fi distribuit in Bruxelles, un mesaj care semnala faptul ca guvernul Nastase pregateste fraude in turul doi de ex. 65 000 autobuze aranjate pentru alegatorii PSD. Virginia Quirke este o persoana-cheie la Comisia Europeana pentru comunicarea cu presa, se ocupa de acreditarile jurnalistilor si le transmite comunicatele si informarile Comisiei Europene. Mesajul a fost redactat sub forma unui apel disperat si a fost trimis de la adresa press_ro@yahoo.com cu identitatea Ropress Press RO.
Mesajul era semnat de o serie de 13 organizatii neguvernamentale, cap de lista fiind Agentia de Monitorizare a Presei.
Precizam ca Adrian Nastase a facut referire la acest mesaj in cadrul dezbaterii de miercuri, 8 decembrie, de la TVR 1, si a reluat afirmatiile in emisiunea de joi seara, 9 dec., de la Antena 1. Emisiunea de la TVR1, 8 dec. Adrian Nastase: "Domnule Basescu, dupa primul tur al alegerilor ati incercat sa impuneti si in Romania modelul ucrainian. Nu este nevoie sa va spun cat de mult rau a facut acest lucru in strainatate si, mai mult, chiar astazi unii dintre prietenii dumneavoastra, sustinatorii dumneavoastra, au trimis la Bruxelles in atentia politicienilor, a presei din Europa un material halucinant in care se afirma ca PSD va frauda alegerile de duminica, folosind 65 de mii de autobuze".
EurActiv a intrebat organizatiile care apar ca semnatare in document ce stiu despre asa-zisul "apel disperat" aparut in cursul zilei de marti si invocat de Adrian Nastase in dezbaterea televizata cu Traian Basescu.
Ce spun organizatiile
Agentia de Monitorizare a Presei (AMP): AMP precizeaza ca nu a redactat, nu a semnat si nu a trimis mesajul mentionat mai sus. AMP se dezice total de continutul mesajului pe care il considera o tentativa de intoxicare.
Asociatia Pro Democratia (APD) menţionează că scrisoarea invocată de o serie de reprezentanţi ai Guvernului şi ai PSD, ca fiind trimisă „oficialilor de la Bruxelles, miercuri, în preziua încheierii ultimelor două capitole din negociere cu Uniunea Europeană”, de către un număr de organizaţii civice, între care şi APD, este un fals. Nici Asociaţia Pro Democraţia, nici vreuna din celelalte organizaţii menţionate, nu au semnat sau trimis o astfel de scrisoare (în care se menţionează printre altele că „65.000 de autobuze stau pregătite de către putere să transporte persoane care să voteze în mai multe locuri”). De altfel, sursa de informare a conducerii PSD privind scrisoarea o constituie un mesaj pe e-mail, care putea fi trimis de oriunde, de către oricine. Cerem în modul cel mai ferm conducerii PSD să înceteze a mai difuza această ştire care se referă, în mod evident, la un demers care ne este atribuit, dar cu care nu avem absolut nici o legătură. Atât Asociaţia Pro Democraţia, cât şi celelalte organizaţii, au dovedit în nenumărate rânduri că ştiu să îşi asume public acţiunile pe care le întreprind, cu toate riscurile pe care le presupune, de multe ori acest lucru, iar transmiterea unei astfel de scrisori, cum este cea vehiculată de reprezentanţii PSD nu este un act care să ne caracterizeze.
Mark Percival, Romania Think Tank: "Este un fals. Romania Think Tank nu a semnat un astfel de document."
Christian Mititelu, Liga Romana de Presa: "Nu am semnat un asemenea document, probabil ca este o facatura".
Mihaela Danga, Centrul pentru Jurnalism Independent: "Nu am semnat asa ceva, e un fals."
Radu Motoc, Fundatia pentru o Societate Deschisa: "Ar fi amuzant daca nu ar fi trist. E o tentativa de intoxicare de ultim moment. Probabil pentru ca organizatiile noastre, atat FSD cat si celelalte organizatii listate in aceasta farsa, au ridicat vocea in aceasta campanie electorala insistand pentru aplicarea legii, cineva s-a gandit sa abuzeze de numele si reputatia noastra.
Este o facatura patetica, dar e ingrijorator faptul ca se abuzeaza de reputatia ONG-urilor. Evident, nu am semmnat si nu vom semna niciodata asa ceva. Semnalele pe care noi le tragem sunt comunicate in mod profesionist si bazat pe fapte. Este ridicol. Nu avem nimic de-a face cu aceasta scrisoare."
Cristina Guseth, Freedom House: "Nu e manipulare, este o instigare demna de anii '50. Eu initial nu intelegeam despre ce document se vorbeste. Eu am informat Freedom House SUA despre aceasta intamplare"
Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania - Comitetul Helsinki si Societatea Academica din Romania: APADOR-CH si SAR precizeaza ca nu au redactat, nu au semnat si nu au trimis mesajul difuzat de Ropress Press RO la data de 7 decembrie 2004, in care se face referire, intre altele, la pregatirea a 65.000 autobuze pentru alegatorii unui partid.
Difuzarea unei astfel de stiri constituie un act de intoxicare, in plina campanie electorala, cu privire la care ne exprimam protestul.
Radu Nicosevici, Academia de Advocacy: "E o teapa ordinara. Nimeni dintre organizatiile care apar pe lista nu stie de acest document".
Dintre organizatiile intrebate, unele nici macar nu vazusera documentul, astfel incat vor comenta in momentul in care il vor vedea."

!! Scrisoarea FALSA din 10 decembrie 2008- asa zisii "semnatarii" sunt cam aceeasi ca cei ai scrisorii- apel REALE din 6 februarie 2007

Scrisoare deschisă Preşedintelui României, Traian BĂSESCU
10 decembrie 2008
Domnule Preşedinte,
În urmă cu exact patru ani România beneficia de cel mai important moment pentru memoria şi conştiinţa sa colectivă de la evenimentele din 1989 încoace. Atunci, o alianţă în care puţini crezuseră că poate câştiga alegerile parlamentare, reuşea să redea românilor sentimentul libertăţii şi al demnităţii.
Timp de patru ani, 2000 - 2004, în care cuvintele cele mai rostite fuseseră „corupţie" „frică", „şantaj", „izolare", românii s-au simţit înşelaţi şi persecutaţi. Intelectualii incomozi erau ridicaţi de pe stradă, justiţia era înfăptuită în sufrageriile baronilor roşii, membrii cabinetului făceau deliciul presei internaţionale prin delapidările de fonduri europene iar programul de la televizor era făcut îndeaproape după agenda lui Adrian Năstase.
Domnule Preşedinte,
Onoarea unei naţiuni stă şi în liderii pe care îi are. Atât în dezbatreile publice cât şi în discuţii particulare, mulţi dintre noi, cei care semnează acest apel, v-au arătat sprijinul. Condamnarea comunismului din decembrie 2006 a fost o confirmare reală a faptului că aşteptările noastre n-au fost înşelate. Milioanele de victime ale totalitarismului şi ale unei ideologii barbare au fost răzbunate într-unul din cele mai solide documente din istoria Europei cu privire la trecutul recent.
Prima ţară de pe glob care a condamnat comunismul nu are voie să se mai abată de la principiile libertăţii, stabilităţii şi prosperităţii!
Domnule Preşedinte,
Vă solicităm în mod expres să nu giraţi o alianţă cu Partidul Social Democrat. Această formaţiune moştenitoare a Partidului Comunist, metamorfozată doar onomatopeic, a stat la baza celor mai mari traume
colective din istoria României recente: preluarea puterii din mâinile dictatorului Nicoale Ceauşescu, valul de fărădelegi din tulburaţii ani `90, mineriadele, păstrarea unei politici externe tributară intereselor Moscovei, izolarea României faţă de structurile euro-atlantice, întârzierea nepermisă a reformelor economice, împiedicarea lustraţiei şi a unei justiţii care să ducă la aflarea adevărului istoric.
Domnule Preşedinte,
Prerogativele constituţionale pe care le aveţi vă permit, fără nicio îndoială, să înfăptuiţi voinţa majorităţii. Spectrele rezultatelor alegerilor parlamentare din 30 noiembrie 2008 indică clar opţiunea românilor pentru o dreaptă consolidată. Desemnarea unui prim-ministru care să meargă în faţa Parlamentului cu propriul cabinet poate modifica radical această alianţă nedorită care se conturează, între Partidul Democrat – Liberal şi Partidul Social Democrat.
Domnule Preşedinte,
Vă mai indemnăm doar să aveţi o clipă de tagadă şi să meditaţi foarte bine înainte de a lua o decizie care poate trimite România cu douăzeci de ani în urmă. Gândiţi-vă încă o dată la memoria sutelor de mii de morţi din închisorile comuniste, la tinerii care şi-au jertfit viaţa pentru ca noi să putem decide în cunoştinţă de cauză, la românii de peste hotare care muncesc cu lacrimi în ochi şi la tinerii care v-au votat cu gândul la adevăr şi dreptate.
Semnează:
Gabriel LIICEANU, Andrei PLEŞU, Doina CORNEA, Mitcea CĂRTĂRESCU, Alina MUNGIU-PIPPIDI, Andrei PIPPIDI, Alexandru CĂLINESCU, Sorin ALEXANDRESCU, Lucia HOSSU-LONGIN, Dorin TUDORAN, Ruxandra CESEREANU, Andrei MARGA, Sorin ILIEŞIU, Vasile IŞAN, Livius CIOCÂRLIE, Vlad ALEXANDRESCU, Dragoş Paul ALIGICA, Andrei CORNEA, Ştefan ANDREESCU, Vasile ASTĂRĂSTOAIE, Adriana BABEŢI, Hannelore BAIER, Alexandru BELDIMAN, Magdalena BOIANGIU, Lidia Gheorghiu BRADLEY, Corin BRAGA, Magda CÂRNECI, Eugen CIURTIN, Aurelian CRĂIUŢU, Dorin DOBRINCU, Vasile DOCEA, Sabina FATI, Iulian FRUNTAŞU, Florin GABREA, Tom GALLAGHER, Armand GOSU, Stere GULEA, Alexandru LĂZESCU, Viorel MARINEASA, Mircea MIHĂIEŞ, Dan C. MIHĂILESCU, Mihail NEAMŢU, Virgil NEMOIANU, Vlad NICULESCU, Andrei OIŞTEANU, Anca OROVEANU, Rodica PALADE, Şerban PAPACOSTEA, Horaţiu PEPINE, Dan PERJOVSCHI, Lucian PETRESCU, Ileana PINTILIE, Valentina POP, Tania RADU, Victor REBENGIUC, Lavinia STAN, Dan TAPALAGĂ, Vladimir TISMĂNEANU, Gelu TRANDAFIR, Florin TURCANU, Daniel VIGHI, Smaranda VULTUR, Şerban RĂDULESCU-ZONER, Alexandru ZUB
************************************************************************************
Semnatarii
Scrisoarii celor 50 de intelectuali (de solidarizare cu Traian Basescu)
Marti, 06 Februarie 2007
Sorin Alexandrescu, Vlad Alexandrescu, Dragoş Paul Aligica, Ştefan Andreescu, Vasile Astărăsfoaie, Adriana Babeţi, Hannelore Baier, Alexandru Beldiman, Magdalena Boiangiu, Lidia Gheorghiu Bradley, Corin Braga, Alexandru Călinescu, Mircea Cărtărescu, Magda Cârneci, Ruxandra Cesereanu, Livius Ciocârlie, Eugen Ciurtin, Andrei Cornea, Aurelian Crăiuţu, Dorin Dobrîncu, Vasile Docea, Sabina Fati, Iulian Fruntaşu, Florin Gabrea, Tom Gallagher, Armand Gosu, Stere Gulea, Sorin Ilieşiu, Alexandru Lăzescu, Gabriel Liiceanu, Viorel Marineasa, Mircea Mihăieş, Dan C. Mihăilescu, Mihail Neamţu, Virgil Nemoianu, Vlad Niculescu, Andrei Oişteanu, Dumitru Oprea, Anca Oroveanu, Rodica Palade, Şerban Papacostea, Horia Roman-Patapievici, Horaţiu Pepine, Dan Perjovschi, Lucian Petrescu, Ileana Pintilie, Andrei Pippidi, Valentina Pop, Tania Radu, Victor Rebengiuc, Lavinia Stan, Dan Tapalagă, Vladimir Tismăneanu, Gelu Trandafir, Florin Turcanu, Traian Ungureanu, Daniel Vighi, Sever Voinescu, Smaranda Vultur, Şerban Rădulescu-Zoner, Alexandru Zub.

"Pe fundalul unei dispute păguboase pentru întreaga ţară între preşedintele României Traian Băsescu şi prim-ministrul Călin Popescu Tăriceanu, asistăm la naşterea unei crize politice care ameninţă să ia proporţii.
În plus, precaritatea alianţei PD-PNL a permis revenirea agresivă la rampă a partidelor din opoziţie (PSD, PC, PRM), singurele de altfel care, incapabile să-şi refacă imaginea în ochii electoratului, ar avea ceva de câştigat de pe urma acestui scandal.
De aici şi imposibilitatea instalării noastre într-un climat de seninătate şi încredere, de care aveam atâta nevoie după intrarea României în Uniunea Europeană. Criza politică pe care o trăim astăzi îşi are de fapt originea în teama celor care se simt dintr-o dată ameninţaţi de trei iniţiative mai importante ale actualului preşedinte al României:
1. faptul de a fi declarat război corupţiei, indiferent de unde venea ea, şi asta nu numai în vorbe, cum se făcuse până atunci;
2. cererea de desecretizare a tuturor arhivelor Securităţii;
3. condamnarea recentă, printr-un discurs exemplar, a comunismului şi a ravagiilor făcute de el în România. Din acest moment, Traian Băsescu a devenit ţinta atacurilor concertate ale celor care şi-au simţit clătinate afacerile, impunitatea, posibilitatea perpetuării statului oligarhic postcomunist.
Ei se apără utilizând o împletire de tehnici de „luptă politică“ care au deja tradiţie în societatea română postbelică: minciuna la scenă deschisă, prezentarea distorsionată a situaţiilor, aţâţarea populaţiei prin discursuri demagogice, tehnica hoţului care strigă „prindeţi hoţul!“, campanii de discreditare prin posturi de televiziune şi ziare, tupeul, violenţa limbajului şi ameninţarea. Invocând legi şi proceduri ale democraţiei, cei care au chemat în repetate rânduri minerii în Bucureşti batjocorind premisele elementare ale democraţiei, cei care şi-au anexat sistematic instituţiile statului, ignorând cu desăvârşire binele comun şi urmărindu-l numai pe al grupului din care fac parte, joacă rolul ingrijoraţilor de soarta ţării.
Ei acuză derapajele unui preşedinte care periclitează „liniştea ţării“ şi provoacă „neaşezarea ei“. Cei care, vreme de 10 ani, au ţinut la putere „un preşedinte pentru liniştea lor“ intră într-un profund disconfort când au în faţă un personaj care pare să devină un preşedinte pentru alte coordonate istorice.
„Scandalurile“ pe care actualul preşedinte le creează provin din zgândărirea focarelor de infecţie, ignorate până acum, ale societăţii noastre. Din ideea că societatea română nu se poate redresa continuând să accepte şi să bage sub covorul istoriei gunoiul politic acumulat în „anii tranziţiei“.
Ceea ce constatăm în clipa de faţă este o ruptură a majorităţii clasei politice româneşti de mersul firesc al istoriei şi de dorinţele şi aspiraţiile majorităţii poporului român. Aceasta este adevarata criză politică pe care o traversează acum România.
Reprezentanţii acestor partide sunt gata să sacrifice nevoia noastră de calm social şi de construcţie în noile structuri UE de dragul perpetuării intereselor proprii. Prin comportamentul lor, reprezentanţii acestor structuri politice au discreditat în ochii populaţiei economia liberală şi instituţiile democratice ca singure soluţii de ieşire a României din marasmul ei istoric.
Pentru ei, poporul român continuă să fie o masă de manevră ce poate fi prostită cu televiziuni şi ziare (care, când nu sunt pur şi simplu aservite, trăiesc din goana imorală după scandal), cu tehnici de intoxicare, cu diversiunea scandalurilor create, cu fluturarea primejdiilor inventate, cu false legalisme.
Niciodată de 17 ani divergenţa de interese dintre clasa politică creată în jurul fostului activ de Partid Comunist, al fostei Securităţi şi al noilor oligarhii financiare, pe de o parte, şi dintre binele modern şi recivilizator pe care îl merită poporul nostru după decenii de coşmar istoric, pe de altă parte, nu a fost atât de mare.
Victoria acestei clase politice ar face parte dintr-un lung şir de victorii pe care, în ultimii 60 de ani, grupuri de indivizi cinici şi bine organizaţi le-au repurtat împotriva poporului român şi a istoriei sale. În clipa de faţă se încearcă de fapt o nouă mistificare a istoriei noastre. Primului preşedinte român care dă semne că e dispus să aducă ţara pe drumul pe care ar fi trebuit să se aşeze în urmă cu 17 ani i se creează - şi asta, culmea!, tocmai de către cei care au pus sistematic în pericol instituţiile democraţiei - un portret de infractor politic şi de potenţial dictator.
Ruşinoasa tentativă de a aplicare a procedurii de demitere a preşedintelui României, fără absolut nici un motiv temeinic, este o dovadă în acest sens.Noi, cei care semnăm aceste rânduri, avem încredere în instinctul politic al electoratului roman. El va şti să distingă în ţesătura acestei comedii politice parlamentare primejdia unei noi poticniri de proporţii a societăţii româneşti pe drumul istoriei sale."

miercuri, 10 decembrie 2008

Pentru aducere aminte: 2004- Basescu- Stolojan- santaj PSD

Pe 3 octombrie 2004, dl. Traian Basescu contrazicea declaratiile lui Theodor Stolojan, potrivit carora se retrage din cursa electorala din motive de boala. Intr-un interviu la BBC, Traian Basescu a declarat ca dl. Stolojan nu a mai rezistat santajelor venite din partea PSD.
- Domnule Basescu, in ce masură va afecteaza retragerea lui Theodor Stolojan din cursa prezidentiala?
De mai bine de o luna aveam discutii frecvente cu Theodor Stolojan pe tema renuntarii la cursa prezidentiala, de mai bine de o luna dansul a deschis discutia necesitatii renuntarii la cursa prezidentiala. Era intr-un stress teribil. Nu este adevarat ca are nu stiu ce boli, nu stiu ce operatii. Theodor Stolojan nu face nici o operatie, are nevoie doar de odihna, ca sa iasa din santajul la care continuu este supus.
- La ce va referiti?
La foarte multe, inclusiv telefoane de tot soiul de la binevoitori care ii spuneau ce i se pregateste cu dosarele pe care le va avea de explicat in campanie, cu tot soiul de tertipuri din acestea specifice unui sistem ticalos. Theodor Stolojan ceda nervos daca mai continua.
- Va referiti la santaje venite din partea PSD?
Categoric da. Inclusiv din partea unor politicieni ai PSD care, chipurile binevoitori, ii transmiteau constant si consecvent ca i se pregatesc dosare.
Transcrierea interviului de atunci, aici:
PS. Ii multumesc prietenei care si-a amintit de interviu. Eu uitasem.
Si ii multumesc si celei care care mi-a reamintit de momentul "emotionant" din 2 octombrie 2004:

"Domnule presedinte, draga Stolo, (smiorc smiorc)
Iti multumesc ca am facut parte din Guvernul tau in '91-'92, iti multumesc pentru respectul pe care l-ai aratat colegilor mei din Partidul Democrat in calitate de co-presedinte al Aliantei, iti multumesc pentru dorinta de a da o speranta romanilor intr-o altfel de Romanie, iti multumesc pentru sansa pe care mi-ai dat-o ca impreuna sa facem cea mai spectaculoasa constructie politica a anului 2004.
Am discutat mult, am hotarat impreuna si te asigur, in fata tarii, ca daca vei ramane cu sufletul alaturi de noi, Alianta va castiga. Multumesc. Multumesc mult."

luni, 8 decembrie 2008

Fuck You, Tovarasi !: Se reface Feseneaua

Starbucks- simbol al capitalismului. American?

Ieri am fost la Sturbucks-ul de la Plaza Mall, sau Plaza Romania sau cum i-o spune... recunosc, eu ma duc la mall numai daca am treaba. Mersul la cumparaturi daca dureaza mai mult de o ora ma transforma intr-o persoana foarte irascibila, foarte uracioasa si foarte enervata. In mod obisnuit fiind o persoana...asta va las pe voi sa spuneti sau sa aflati.
M-am intrebat de ce marimea cafelelor sunt: tall, grande si venti?
Si de ce incepe masura de la tall...nu de la small? Probabil nu da bine ca ceva sa fie "mic". Nu cerem pizza "mica" avem pizza normala, mare si foarte mare (regular, large si very large).
Dar de ce "tall" (din engleza), grande (din italiana, ok, inteleg ce inseamna), dar ce o fi "venti"?
"Tall" nu are oare sensul de mare (ca doar nu vreau ceva inalt...)..dar atunci ce e Grande?
"Venti"- stiu ca inseamna 20 in italiana, dar 20 de ce? uncii? Doamne, unitatile astea de masura...
Aflu ca in SUA o multime de magazine Starbucks se inchid- mai mult de 600 de fransize. Motivele inchiderii sunt diferite, se spune intr-un comunicat de presa: riscuri legate de incheierea contractelor, reducerea costurilor, taxele pe impozite, alte beneficii asociate inchiderii in intervalul de timp luat in calcul, etc.
Scheciul de mai jos arata foarte "hlizit" cat de dese erau.


"Bautura nr. 1 in Marea Britanie e apa fiarta, dar in America se obisnuieste sa se mai adauge si niste boabe de cafea, de aici si succesul lanturilor de cafenele."

Citesc in comunicatele de presa ale companiei ca dupa ce anul trecut s-a deschis in Romania primul magazin, anul asta, in noiembrie, s-a deschis primul magazin si in Bulgaria. Sic, si de data asta le-am luat-o inainte.:))
Pentru ilustrare muzicala: Urma- Buy me with a coffee.

joi, 4 decembrie 2008

Cine nu are batrani... Noi avem. Dar ne pasa?

Astazi sunt sociala:). Azi vorbesc despre ce fac altii. Fosti colegi, acum prieteni.
Adrian Ardelean a avut ieri o emisiune despre "care este in Romania conditia omului in varsta". Raspunsurile de pe forum arata ca sunt oameni carora le pasa. Bun!
Poate pentru ca mai toate verile le-am copilarit la tara la bunici, poate pentru ca surprindeam discutii intre adulti care priveau pensionarea cu teama si ingrijorare, mi-am zis ca "atunci cand o sa ma fac mare o sa ii ajut". Pe la 20siunpic speram sa imi fac o asociatie care sa ofere programe reale pentru varstnici. Nu am facut-o niciodata.
Toate discutiile publice ce privesc in mod direct pensionarii se refera la pensii, cateva gratuitati si economate. Fapt este ca problema calitatii vietii nu se pune, majoritatea pesionarilor supravietuind- atat.
Si cand zic calitatea vietii ma refer la: a avea o stare buna de sanatate, a avea venituri suficiente pentru satisfacerea nevoilor, a avea membri de familie pe care se poate conta la nevoie, lipsa grijilor si a stresului.
"Trecerea in rezerva“, pensionarea inseamna nimic. A fi nevoit sa traiesti experienta retragerii din majoritatea activitatilor care dadeau un sens vietii, a fi martor al propriului declin fizic si uneori psihic si, mai ales, a infrunta iminenta mortii, toate acestea sunt extrem de dureroase. Din pacate pentru un pensionar toate usile societatii par inchise.
De exemplu, in America, perspectiva e inversa ca la noi: toti trag sa aiba salarii bune, deci pensii bune, muncesc cu disperare, asta pentru a se bucura de o "retragere" vesela: sa se mute in zone calduroase, sa calatoreasca, sa se bucure de viata in sfarsit. La sfarsit.
De fiecare data cand am calatorit in strainatate (la Londra stiu ca am fost chiar impresionata) am remarcat in muzee, in parcuri, pe strazi babute imbracate sobru sau fistichiu, batranei gomosi sau sportiv- relaxati.
Fara indoiala peste tot sunt oameni nevoiasi. Asta e o problema universala, nu o sa o rezolvam noi acum. Dar vorba "cine nu are batrani, sa si-i cumpere", adica aprecierea, recunoasterea sunt nostalgii, atitudinea fata de batrani fiind mai degraba de compasiune decat de respect.
Daca vreti sa cititi, un studiu interesant publicat de Institutul de Cercetare a Calitatii Vietii:
"Perceptia sociala asupra varstnicilor intre obiectivitate si distorsiune" de Adela Popa.
Si, sa cante muzica: Alan Parsons Project- Old And Wise

Viata de familie astazi

Mirela Rus, manager comunicare la Fundatia Soros ne anunta ca astazi s-a prezentat studiul "Viata de familie - 2008", primul studiu care analizeaza tipurile de familie din Romania -nu doar "familiilor intacte"(doi parinti casatoriti, cu cel putin un copil sub 18 ani in intretinere), ci si cuplurilor in uniune consensuala si familiilor monoparentale.
Studiul compara valorile parentale, impartirea rolurilor parentale si stilurile de crestere a copiilor dorind sa evalueze impactul pe care il au structura familiei si istoria maritala asupra mediului in care sunt crescuti copiii.
In peste 80% din cazuri, femeia este cea care ramane sa ingrijijeasca copilul dupa nastere. Interesant este ca – remarca autorii – in aproximativ 13% dintre cazuri, niciunul dintre parinti nu a luat concediul de crestere şi ingrijire a copilului. 70% dintre cei care s-au intors mai devreme la serviciu au declarat ca au facut-o din nevoia de bani, 10% din nevoia de activitate şi 20% din cauza posibilitatii aparitiei unor probleme la locul de munca- majoritatea considerand ca mamele care beneficiaza de concediul de crestere si ingrijire a copilului se confrunta cu dificultati la intoarcerea la locul de munca).
“Institutia” bunicilor si familia extinsa continua sa ramana un sprijin important pentru familiile cu copii. Peste jumatate dintre cei care au copii au declarat ca au apelat adesea la ajutorul bunicilor, iar 12% la sprijinul altor rude.
Partea finala a cercetarii analizeaza tipurile de politici publice in domeniul protectiei familiei din Romania comparativ cu cele din alte state europene. Una dintre concluzii este ca romanii sustin ideea implicarii statului in protectia familiei, existand un suport masiv pentru o politica familiala generoasa si universalista in Romania. In privinta suportului financiar, romanii sustin alocatii universale, aceleasi pentru toate familiile, indiferent de venit, de numarul sau de varsta copiilor.
"Viata de familie - 2008" are la baza un sondaj de opinie, consultant fiind de sociologul Dumitru Sandu. Autorii studiului sunt sociologii Raluca Popescu, Mihaela Stefanescu, Paula Tufis si politologul Ovidiu Voicu.
Mai multe informatii, aici.

marți, 2 decembrie 2008

"Constantin si Elena" de Andrei Dascalescu

Filmul documentar "Constantin si Elena" realizat de Andrei Dascalescu a primit premiul First Appearance Award la Festivalul International de Film Documentar de la Amsterdam.
Filmul "Constantin si Elena" a fost prezentat in premiera mondiala pe 25 noiembrie la IDFA (Amsterdam), Andrei dorindu-si sa il prezinte mai intai specialistilor in ale documentarului. Festivalul de Film Documentar de la Amsterdam este recunoscut ca cel mai important eveniment mondial dedicat acestui gen de film, "Constantin si Elena" fiind singurul documentar regizat si realizat de un roman, inclus in competitia din 2008.
Primul lungmetraj documentar realizat de Andrei Dascalescu a concurat in cadrul sectiunii "First Appearance" alaturi de alti 14 debutanti din intreaga lume."Constantin si Elena" este o coproductie Romania - Spania, un film personal si onest, captivant si emotionant, poveste de dragoste a unui cuplu fara varsta, casatoriti de peste jumatate de secol, cuplu care traieste intr-un sat pitoresc din nord-estul Romaniei. Potrivit presedintelui juriului de la IFDA, Sally Berger spune ca filmul a fost premiat pentru "scenele pline de umor, care descriu viata de familie a cuplului in cele mai mici detalii, cu imagini fluide" (RADOR).
Cel mai probabil, premiera romaneasca a filmului lui Andrei Dascalescu "Constantin si Elena" va avea loc la prima editie a Festivalului de Film "Filmul de Piatra" ce urmeaza sa fie organizat la Piatra Neamt (7 - 11 ianuarie).

Mda, si eu

Alegeri 2008- leax

In 1996 chiar am crezut. Era prima data cand votam, si iata, norocoasa, aveam ce vota! Atunci a fost prima si ultima oara. De atunci votez din inertie. Sperand inca.
Si de fiecare data imi vine in minte melodia asta:
Generatie Aspiratie Interdictie Demonstratie Revolutie Figuratie Emanatie Aberatie Informatie Deformatie Opozitie Conspiratie Institutie Separatie Prostitutie Decoratie
Declaratie Peroratie
Legislatie Lamentatie Retributie Imitatie Satisfactie Betie Ocupatie Populatie Consignatie Saturatie Emigratie Circulatie Constitutie Ratie
Compensatie Alocatie Subnutritie Implicatie Explicatie Complicatie Educatie Malformatie Restrictie Militie Protectie Politie Pretentie Corectie Atentie Detentie
Productie Reductie Constructie Obstructie Seductie Deductie Vocatie Hotie Democratie Intentie Tehnocratie Directie Birocratie Infectie Bogatie Frectie
***********
Stiu ca e greu, dar as vrea sa putem sa fim asa:
"Nu va mai lasati constransi de nimeni si de nimic, nici de vremuri, nici de oameni. Fara ura, fara regrete si resentimente mergeti inainte ca si cum timpul n-ar exista.
Eliberati-va de tot si de toate cu gandul ca trebuie sa traiti pentru si in adevar, caci doar adevarul va va face liberi. Si numai liberi fiind, veti putea atinge in viata ... fericirea.
In rest prieteni, nu uitati ca in curtea scolii, sub nuc, seara, se strang tinerii pletosi si canta la chitara." (Alo, eu sunt un fluture- Florian Pittis- cantecul Nucul a lui Victor Socaciu, scris in memoria lui Vali Sterian)

luni, 1 decembrie 2008

Ma inclin in fata Dumneavoastra, Domnule Vasile Paraschiv!

A fost torturat, inchis in ospicii, amenintat cu moartea, batut, urmarit. A fost diagnosticat ca nebun de medicii psihiatri de la Bucuresti. In Franta a cerut reexaminarea sa de catre specialisti francezi pentru a se demonstra ca certificatul medical eliberat in Romania era o minciuna, pretext pentru autoritatile comuniste sa-l interneze abuziv in spital.
Vasile Paraschiv nu uita infernul prin care a trecut si crede ca nu poate fi vorba de iertare fata de tortionarii fostei Securitati.

Vasile Paraschiv a refuzat azi distinctia decoratia (Steaua Romaniei in grad de cavaler), pe care i-o inmana Traian Băsescu:
"Domnule presedinte, va multumesc pentru inalta distinctie ce ati hotarat sa mi-o acordati astazi, dar eu sunt obligat sa refuz primirea ei de la un comunist, la fel ca toti ceilalti care ne-au condus tara de la Revolutie si pana azi, impotriva carora eu am luptat din 1968 si voi continua sa lupt pe cale legala si democratica pana la ultima bataie a inimii", a spus Vasile Paraschiv.
Acesta a continuat ca "eu nu sunt ca un caine, caruia daca ii dai o felie de salam el nu mai latra, tace din gura si te lasa sa intri in curtea stapanului si sa furi totul. Eu nu vreau de la dumneavoastra, domnule presedinte, decoratii, bani, functii etc. Eu vreau dreptatea si adevarul pentru intregul nostru popor, adica exact ceea ce ati promis dumneavoastra poporului nostru in noiembrie 2004 si care pe mine m-a atras ca un magnet, dar din nefericire nu v-ati respectat promisiunea facuta, m-ati mintit si m-ati indus in eroare si pe mine si intregul nostru popor cu promisiuni pe care nu vi le-ati respectat niciodată".
Daca vreti cititi si articolul "Tara trista, plina de umor" de Andrei Craciun. Pe scurt:
La inceputul lunii noiembrie 2008, 67 de persoane dintre cele care l-au batut, urmarit, inchis in ospicii, torturat pe Vasile Paraschiv au scapat de o posibila pedeapsa pe baza unui NUP dat de procurorul Iuliu Molcut. Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului (condus de Marius Oprea) a depus la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie o plangere impotriva procurorului. Pe 25 noiembrie, disidentul Vasile Paraschiv, pionier al luptei pentru sindicate libere, a fost decorat de presedintele României pentru „inalta tinuta morala si patriotismul de care a dat dovada“. Unul dintre cei care au facut un apel pentru acest gest compensatoriu este Sorin Iliesiu, vicepresedintele Aliantei Civice. "Cea mai inalta autoritate a statului il decoreaza pe un disident, si asta ar trebui sa fie de-ajuns. Nu e. Pentru ca „justitia“ ii face scapati pe tortionari dovediti. Asa s-a facut totul: cu o tusa de normalitate care ar trebui sa acopere mizeria".

Pentru cei cu mintea deschisa, recomand cartea d-lui Paraschiv, lansata la sfarsitul anului trecut: "Asa nu se mai poate, tovarase Nicolae Ceausescu" in care a scris despre suferintele indurate in perioada comunista.

Cica Marea Britanie se pregateste sa adere la Zona Euro

Asa a afirmat presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, duminica la o emisiune TV, Le Grand Jury RTL-LCI-Le Figaro: "Nu spun ca maine, stiu ca majoritatea britanicilor inca se opun, dar oamenii care conteaza din Marea Britanie se gandesc la asta". Deci o declaratie ambigua.
Luni, Guvernul britanic, printr-un purtator de cuvant, spune ca nu si-a schimbat pozitia vis-à-vis de moneda unica, declara AFP.

Recunosc ca atunci cand am citit articolul din Capital, "Decizie-şoc: Marea Britanie se pregăteşte să adere la zona euro" am fost... surprinsa. Dar apoi citind articolul am vazut ca nu e chiar o decizie, ci un zvon neconfirmat. Lamurirea a venit aici: le Point.
Periodic Comisia Europeana aduce in discutie aderearea UK la Zona Euro; iar daca fostul prim ministru Tony Blair se aratase cat de cat interesat, Gordon Brown se opune ferm adoptarii euro.
Stai linistiti, pe noi nu se bate nimeni. Dupa ce initial adoptarea monedei Euro era data ca fiind posibila in 2014, acum, cu criza asta...om vedea.