miercuri, 4 martie 2009

Din seria: de ce sa fie simplu daca poate fi complicat (1)

Va redau mai jos conversatia avuta pe Mess pe tema: am permis de conducere vechi- d'ala sub forma de carnetel (ookk, da, nu am mai condus de... 12 ani), expirat din 2004. Si m-am dus sa-l preschimb.

Eu: Noroc ca eram bine dispusa de dimineata ca altfel... as fi chiar enervata acum...
Am fost (la Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor din Pipera)... Am ajuns imediat la ghiseu. Tanti zice: "Nu aici...la ghiseul 7". Ma duc la ghiseul 7. Coada. Vad o tanti la alt ghiseu libera. Ma duc sa confirm cu ea...Ii dau actele... "Aaa...sunteti din Bucuresti... la etajul 1"
El: Asa era. La parter se pare ca era pentru Ilfov. Cand am ajuns acolo am citit ca acolo era jud. Ilfov dar n-am dat importanta.
Eu: Ma duc la etajul 1... Preschimbare permise ghiseul 9 sau 10... ajung imediat. "Aaa..nu aveti fisa detinatorului". Zic: "Pai mi s-a zic ca se ia de la ghiseu" (ca fiind fata precauta am dat telefon cu o zi inainte ca sa ma interesez ce documente trebuie sa am cu mine. Am dat telefon pentru ca pe site nu am gasit nici o informatie utila, iar pe informatiile gasite pe forumuri nu ma bazez ca na, nu sunt oficiale)
"Aaa, nu de la noi. Dar nu e nici o problema. Va duceti peste drum." "Ce e peste drum- intreb eu intentionat naiva- o alta unitate a Politiei?" "Nuu, acolo gasiti formularele si vi le completeaza ei... ca trebuie dactilografiate." (ce aflasem de pe forumuri s-a intamplat- toate firmele alea capusandu-ne- "fisa detinatorului permisului de conducere completata prin dactilografiere, fisa pe care o gasiti la centrele specializate- zau?) O intreb pe functionara: "Asta e tot? Toate documentele sunt in regula?" "Da, asta e tot. Reveniti."
Ma duc peste drum... ai vazut cum erau indivizii in curtea si pe scarile Directiei- ca taximetristii in Gara de Nord- "Ce aveti nevoie? Radiere, inmatriculare, permise de conducere? Shefu- va ajutam...". Unul dintre ei ma ghideaza spre cladirea care era numai cu firme de astea. Vrea sa vina cu mine, ca ma duce el. Ma descurc...
Ajung la o firma... se completeaza imediat. 13 RON dactilografierea fisei (se pare ca am dat mult- un prieten a platit doar 6 RON acum 2 luni- bafta lui)
Ma intorc, ajung iarasi imediat- noroc ca nu era coada. Deschide permisul: "Aaa ..din Resita..pai trebuie sa solicitati fisa de la Caras Severin. Ati solicitat fisa?" "Nuu, ca nu am stiut..." zic eu usor enervata. "Pai mai trebuie 2 copii dupa buletin, 2 dupa vechiul permis si cerere cum ca solicitati fisa detinatorului de la CS, dand cu subsemnatul". Recunosc ca mi-a sarit putin mustarul.. Si zic: "Mi-ati zis ca asta e tot". Aia se scuza- ca nu si-a dat seama, ca mi-ar fi spus daca stia.
Ma duc din nou peste drum, in aceeasi cladire, in fata careia era un stol de fete binevoitoare, una imi prinde privirea, o intreb unde se pot face niste copii, ea zice la parter. Ma duc acolo, fac copii dupa toate cele... cer si 2 coli albe, ca fireste ca nu aveam la mine. Scriu cererea, ma intorc... Functionara ia cererea, copiile dupa buletin si permis... si imi inapoiaza toate celelalte documente zicand: "In termen de 30 de zile trebuie sa vina fisa permisului de la Caras Severin, dar puteti sa veniti mai devreme, stiu eu, in 2 saptamani...ca poate vine mai repede" Intreb: "Daca dau telefon inainte sa verific?" Nu, nu se poate verifica telefonic... termenul legal e de 30 de zile, dar poate veni mai repede." (femeia binevoitoare de altfel). Si abia atuuunci... cu toate celelalte documente... mi se preschimba repede, in 4 ore e gata.
El: ce dragut... de ce sa fie usor cand poate sa fie complicat.
Eu: daaaaa...la asta ma gandeam si eu... si la nenumaratele firme care traiesc pe langa politie ajutand oamenii pentru ca nu-i asa, procedurile nu sunt simple.. trebuie sa fii asistat... pe bani...fireste.
Bine ca am fost, bine ca am cerut fisa... ca acum dosarul e pregatit... numai sa il depun. Atata le trebe sa zica ca au expirat fisa medicala sau alte prostii d'astea.
Maine va voi povesti cum a fost la Registrul Comertului.

4 comentarii:

Simo spunea...

nu vreau sa-ti dau vesti neplacute, daaaaaarrrrr din cate stiu eu in cazul in care iti expira permisul este necesara fisa medicala completa

MirelaS spunea...

Multam de informatie... dar asa cum ziceam, am fisa medicala la dosar (si sper sa fie valabila asa cum se zice pe siteuri- un an...). Dar daca ai adus vorba de fisa medicala, mi s-a parut interesant ca noi, femeile avem o analiza in plus (controlul ginecologic), deci platim mai mult decat barbatii... unii ar zice ca e dovada de discriminare...

Bogdan-Alexandru Barliga spunea...

Pai e vorba de discriminare...ce cacat are in comun controlul ginecologic cu obtinetea unui permis de conducere....ba...in ce tara traim....

Alex spunea...

Spuneai ca urmeaza sa mergi la Registrul Comertului. Cum a fost? Si eu am avut treaba pe acolo si am stat de fiecare data cu orele.