vineri, 13 martie 2009

Toma Arnautoiu- istoria conteaza (www.tomaarnautoiu.ro)- 3

Am revenit cu parte din discursul istoricului si diplomatului Neagu Djuvara de la lansarea site-ului http://www.tomaarnautoiu.ro/, inragistrearea audio gasind-o pe http://www.radioalternativ.ro.

Domnul Djuvara a fost trimis curier diplomatic la Stockholm chiar in dimineata de 23 august 1944, din partea guvernului Antonescu, dar plecand el nu a stiut ca nu se mai poate intoarce, lasandu-si aici sotia si fetita.
In ce priveste parasutarile in Romania dansul stie din experienta personala ce s-a intamplat. In 1952 a fost recrutat cu asentimentul Comitetului National Roman de la New York sa coordoneze un serviciu de informatii asupra Romaniei. Cand i s-a facut propunerea a crezut, in mod naiv, ca e o treaba de mare importanta. In mintea lor, a refugiatilor, existenta convingerea ca al treilea razboi mondial va incepe imediat- lucru pe care il priveau cu teama, dar si cu speranta pentru ca nu vedeau alta solutie pentru salvarea tarilor.
"Parasutarile au fost numai cinci, si din aceastea trei au fost cu legionari, recrutati de americani direct din Germania, dintre cei care fusesera in lagare. Cei pe care i-am recrutat eu in Franta, erau trei si nu erau legionari: capitanul Sabin Mare, un tanar militian (din Legiunea Straina) Ilie Rada si un tanar ardelean, Gavrila Pop, telegrafist- specialist in transmisiuni. Au facut instructie timp de cateva luni in Franta la care am participat si eu (am sarit si eu cu ei- si imi dadeam seama de partea fatarnica- ca eu nu saream in Romania, ci in Franta, dar le ziceam ca sunt si eu alaturi de ei, si ca daca eventual izbucneste un razboi voi fi si eu capabil sa iau armele...)". Au plecat, au fost dusi in Grecia, de americani, si la parasutarea lor s-a facut o greseala enorma ("multi au crezut ca a fost o tradare, dar nu era asa, ci pentru ca lucrurile se faceau in conditii proaste: daca Sabin Mare le zisese americanilor ca trebuie sa ii arunce de la 300 de metri altitudine in regiunea cutare-nu s-a intamplat asa, in plus aveau parasute albe, zgomotul avionului se aude, si taranii au auzit, vazut si unii mai slab de inger s-au dus la politie...asa ca zona a fost inconjurata cateva saptamani pana au dat de ei"). Pop a fost prins in tren (ducandu-se spre familia sa in cautarea de ajutoare), a fost torturat si sub tortura a zis unde se aflau cei doi. "In plina noapte Sabin Mare a fost prins, dar celalalt a reusit sa fuga in noapte. Din nordul Transilvaniei, pe jos, umbland numai noaptea, mai mult sau mai putin flamand, a reusit sa sara in sarma ghimpata, in Iugoslavia. Dupa cateva luni de inchisoare, a fost predat americanilor."

Niciun comentariu: