luni, 9 martie 2009

Economia si femeile

Ca tot a fost 8 Martie (si cum unui taximetrist care se plangea ca de ce nu e si o zi a barbatului i-am raspuns ca in fiecare zi e ziua lor pur si simplu pentru faptul ca ne au pe noi alaturi:)) acest articol mi se pare interesant:
Ce ar fi fost daca Lehman Brothers ar fi fost Lehman Sisters?. Probabil nu s-ar fi intamplat dezastrul de acum.
Articolul a fost scris dupa publicarea pe 25 februarie a unui articol satiric care zicea ca "femeile au cauzat criza creditelor"
Elementele de gen sunt identificabile in aceasta recesiune? Consiliul National al Femeilor din Irlanda - The National Women’s Council of Ireland (NWCI) crede, fireste, ca da.
Unii economisti au aratat ca prabusirea creditelor este un dezastru provocat de barbati, un monstru creat intr-un mediu "mustind de testosteron" cum este Wall Street-ul new-yorkez si City-ul londonez. Exista un studiu al Cambridge University care arata relatia dintre nivelurile de testosteron si asumarea excesiva a riscului in randul traderilor de pe bursa.
In Islanda dupa declansarea crizei doua femei, Elin Sigfusdottir and Birna Einarsdottirsa, au fost puse sa conduca doua dintre bancile nationalizate.

Impactul crizei asupra femeilor nu e cel mai vesel: rechemarea din concediu de maternitate si prevederea in contract a reducerii perioadei acestuia in caz de solicitare ulterioara, schimbarea contractului din full time in part-time, dar contract flexibil, ceea ce presupune de exemplu ca nu poti renunta la bona sau inscrierea la o gradinita cu program redus.

Si in Irlanda (ce sa mai zic de Romania!) sunt investitii reduse in ingrijirea si educatia copiilor, costuri ridicate suportate de parinti pentru cresterea copiilor, reduceri in bugetul pe 2009 pentru educatie si sanatate... Este salutata decizia lui Barack Obama de a investi in educatia copiilor chiar si in vreme de criza sau mai ales in vreme de criza.
Finalul este generos: identificarea unor solutii prin care sa se imbunatateasca calitatea vietii, sa se dezvolte modele serioase de "munca- viata" care sa permita tuturor cetatenilor o viata bine articulata si integrata, atat personala, profesionala cat si de familei.
Pentru ilustrare: Woman is the Nigger of the World- John Lennon (anii '60-'70- acum: candidam la presedintie!)

Niciun comentariu: