duminică, 30 martie 2008

Ultima noapte de razboi, prima zi de NATO (2)

Spuneam ca nu ma deranjeaza cosmetizarea Bucurestiului. Sa o faca dom'le.

Dar intreaga saptamana trecuta, cand la fiecare intersectie era plantat un politist, cand ieri, desi era sambata, se faceau simulari, la ora 8 seara erau blocate strazi (Stirbei Voda era cum nu-l vazusem vreodata- pustiu, nici un zgomot de masina, in urechi imi canta Edith Piaf, in jur casele vechi cam neluminate: parca era in timpul celui de'al doilea razboi mondial), in fata Palatului- Muzeul National de Arta treceau coloane de autoturisme negre cu numere provizorii in timp ce pe laterala erau adunate vreo 20 de dube negre nou noute, cand pe stradutele din centru am trecut oarecum timorata prin grupuri compacte de jandarmi in negru sau ce or fi fost ei.

Ce ma deranjeaza este ca se exagereaza aceasta "politienizare" a evenimentului. Excesul de zel al serviciilor secrete, al autoritatilor de ordine ma duce cu gandul la un razboi, frontul fiind intregul Bucuresti: Tinerii anarhisti carora nu li s-a permis sa intre in Romania, vigilenta prin care orice insemn antiNATO sa fie sters, ascuns imediat...
Imi amintesc ca in '99 cand am participat la un mars al pacii, protest impotriva inarmarii nucleare si pentru ce mai protestam noi pe acolo, (Hague Appeal for Peace 1999) marsaluind pe jos timp de 15 zile de la Haga din fata Curtii Internationale de Justitie pana la sediul NATO de la Bruxelles, desi eram peste 300 de oameni, participanti fiind: nemti, finlandezi, americani, rusi, belgieni, francezi; anarhisti, socialisti, hippioti, micuti neonazisti, activisti pentru pace, unii hotarati, altii rataciti, altii habarnisti (asa eram noi- care am profitat ca am putut obtine viza pentru spatiul Schengen) pe tot parcursul drumului, camparii, manifestarii, in fine, tot timpul nu m-am simtit deloc agresata, amenintata. Arareori, ne insoteau politisti (calare sau nu) si asta numai cand treceam prin fata unui obiectiv strategic. In rest, eram tratati ca o gasca numeroasa de turisti, adica supravegherea, desi o fi existat, era ca si inexistenta.
La noi in schimb...in fine asa o fi modelul, stilul serviciilor noastre secrete si de ordine... sunt prezenti peste tot, la vedere, se agita. Si nu imi place aceasta lipsa de incredere manifesta a autoritatilor.
Adaugire: mult mai articulat decat am facut-o eu o spune Cristian Pirvulescu in interviul de la BBC pe tema "chestiunea drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti implicate de summitul NATO de la Bucureşti".

2 comentarii:

Anonim spunea...

Da..pentru ca asa sintem noi, obisnuiti sa fim manati ca vitele cu parul...iti recomand insa o poezioara faina care o sa ne dea un subiect fain de discutie la Drink Day vis a vis de situatie...Asteptandu-i pe barbari....iti las placerea cautarii pe net.. :)

BOG

Anonim spunea...

Da, si nici macar traseele autobuzelor, alea anuntate de ei, nu mai sunt respectate. Astfel, ca 168 sa ajunga in Drumul Taberei, a ocolit prin Rahova. Ma seaca. Iar pe Magheru e pustiu, de zici ca au dat cu bomba. Mie, sincer, parca mi-a placut mai mult de francofonie :))
Simona