sâmbătă, 30 ianuarie 2010

S-a modificat sau s-a scos impozitul pe venit pentru microintreprinderi? S-a scos impozitul forfetar? Se trece automat pe impozitarea pe profit?

Intrebari, intrebari, intrebari. Dar trebuie sa depasim sentimentul ca este o balbaiala enorma in toate cele ce privesc relatia cu statul, organizarea activitatii unei firme neputandu-se baza pe presupuneri si declaratii de presa. Pana acum nu am auzit decat afirmatii contradictorii, interpretari si consideratii, unele de bun simt, dar fara baza legala. Avem totusi nevoie de certitudini, reglementari, proceduri si norme clare. Nu mai zic nimic despre coerenta si valabilitatea lor pe termen lung pentru a putea face totusi prognoze de activitate- astea sunt deja utopii.
In decembrie o veste buna: http://www.capital.ro/articol/impozitul-pe-venitul-microintreprinderilor-supravietuieste-si-in-2010-apare-in-buget-129748.html. Eram in vacanta, nu m-am obosit sa verific eu insami legea bugetului.
Dar pana la jumatatea lui ianuarie nu aparuse inca nici o reglementare. Pe forumuri, micii intreprinzatori se intreaba: S-a modificat impozitul pentru microintreprinderi? Exista un act legislativ care prevede asta? Ce trebuie facut pentru aceasta modificare? In plan secund- Ce efect va avea o astfel de masura in 2010?

Saptamana trecuta contabila mi-a cerut sa semnez Declaratia 010 pentru trecerea la plata de impozit pe profit, desi nu exista inca nici o baza legislativa care sa oblige la acest lucru, dar de control. Fireste ca nu urma sa depuna declaratia pana ce nu aparea ordinul, legea, hotararea, etc. care sa legifereze aceasta modificare.

In Codul fiscal nu exista precizata cota de impozit pe veniturile microintreprinderilor decat pentru anul 2009 inclusiv, dar aceasta nu inseamna ca se abroga prevederile capitolului respectiv din Codul fiscal, zic unii. Dar Ministerul Finantelor vine totusi, in cele din urma, sa precizeze: pe 27 ianuarie a dat o informare de presa care spune asa:
"Referitor la impozitarea activităţii microîntreprinderilor în anul 2010 vă aducem la cunoştinţă următoarele:
În conformitate cu prevederile art. 107 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, sistemul de impozitare pentru microîntreprinderi, a avut o aplicabilitate limitată în timp, respectiv pâna la data de 31 decembrie 2009, prin modul de reglementare a cotelor de impozitare numai pentru anii 2007-2009.
Astfel, pe cale de consecintă, începând cu 1 ianuarie 2010, prevederile Titlului IV "Impozit pe veniturile microîntreprinderilor", normele metodologice de aplicare corespunzătoare, precum şi alte prevederi incidente acestui sistem, nu mai produc efecte juridice.
Prin urmare, începând cu data de 1 ianuarie 2010, microîntreprinderile care pâna la data de 31 decembrie 2009 au aplicat prevederile Titlului IV din Codul fiscal, vor intra în categoria contribuabililor plătitori de impozit pe profit, potrivit Titlului II "Impozitul pe profit" din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.
"
Pana la data scadenta a platii primului impozit, adica 31.03.2010, mai este. De ce ne grabim? Desi contabila mea era putin panicata, explicandu-mi ca termenul este 31 ianuarie 2010"si ei nu au dat nici o legeeee....", totusi nu pot sa cred ca ANAF ca reprezentant al statului si Ministerul Finantelor ca reprezentant al Guvernului isi bat joc de noi! dar am incredere ca le place sa ne chinuie. Asta in cazul in care exista o directie coerenta a deciziilor si actelor/ actiunilor lor.
Ieri am aflat ca tocmai s-a dat Ordinul MF 101/28.01.2010 pe care inca nu l-am citit (o sa revin cu link cand il am). Dar, pe site-ul ANAF, sub rubrica noutati pe banda scrie: " Pentru microîntreprinderi plătitoare de impozit pe venit la 31.12.2009 se modifica din oficiu vectorul fiscal potrivit OPANAF 101/2010. Pentru mai multe informaţii apelaţi 031.403.91.60 (reţea RDS". Dar legea spune ca la o atare schimbare se impune schimbarea vectorului fiscal 010, care trebuie depus sub sanctiunea amenzii cuprinse intre 1000 si 5000 lei. Din ordin reiese ca trecerea se face automat (sic). NU se precizeaza daca sanctiunile raman aplicabile daca nu se depune declaratia 010.
Multi care se afla in situatia aceasta fireste ca protesteaza si afirma ca consecinta previzibila e falimentul. Eu nu sunt atat de fatalista. Impozitarea pe venit era curata, nu iti bateai capul cu deducerea cheltuielilor- ce incasai se impozita. Mai ales ca in anumite domenii rata bruta a profitabilitatii era peste 50-60%. Brusc firmele vor descoperi ca au foarte multe cheltuieli, n-o sa mai faca facturi chiar pentru toate serviciile prestate si tot asa. Ultimele discutii cu amicii intreprinzatori au ca subiect metodele de evaziunea fiscala sau idei de trecere pe companii off shore (de exemplu, in Bulgaria:). Asta in caz ca mai vrem sa mai avem micul nostru business aici, in Romania.
UPDATE: link catre: Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr.101/2010 privind modificarea din oficiu a vectorului fiscal pentru contribuabilii care, la 31.12.2009, erau înregistraţi ca plătitori pe venitul microîntreprinderilor.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Draga mea, stiu ca nu e locul cel mai indicat ptr a-ti lasa ID-ul despre care am vorbit, insa nici nu ma feresc de "invadatori"... Ca orice lucru in viata, fie il acepti, fie nu... Asta sunt eu: Camelia- prietena Nicoletei- camidess. Te pup si te astept "sa ma vizitezi si tu"... Bafta in tot si-n toate!!!

Bogdan Epureanu spunea...

Ceva noutati in aceasta problema?