miercuri, 13 octombrie 2010

Noi suntem miezul!

Citind articolul prietenului Bogdan (citez: "Si zice maestrul Cristoiu asa la un moment - Basescu e privit de americani drept un pilon de rezistenta in perspectiva unui conflict cu Iranul. Sic! Era sa scap telecomanda! Totusi nea Cristoiu salveaza situatia si baga asa o rezerva privind statutul prezidential in privinta iranienilor. Cam juma juma asa...
Cand dau sa schimb postul, gazetarul arunca bomba: de fapt americanii se bazeaza strict pe Basescu in privinta problemei rusesti. Noi....o da...noi sintem speranta Occidentului in caz ca rusii au planuri perverse. Si nea Cristoiu era ferm convins.
(...)Ma intereseaza mai mult mentinerea liberei circulatii spre tarile membre UE. Cat o mai tine si asta..."

mi-am amintit bancul:
"Printre tarile candidate la intrarea in NATO in valul trei iata ca se afla si Albania. Bineinteles se asteapta o contributie substantiala la fondul militar NATO. Primul Ministru albanez: “Noi, poporul albanez, contribuim cu un tanc!” Presedintele NATO: “Pai cum, dom’le? Americanii au dat 276213 de avioane, germanii 489711 tancuri,…” aia asa, altii asa… Albanezul, un pic rusinat: “Bine, bine. Vom face un efort. Va dam doua tancuri!” Presedintele: “Poate n-am fost destul de clar… Uite ce mult au contribuit astia… Asa ca terminati cu glumele proaste!” Primul ministru albanez cere un ragaz de o zi pentru a se consulta cu guvernul. Peste 24 de ore, se intoarce albanezul, un pic cam amarat:“Bine, dom’le. Ne-ati convins!… Va dam toate trei tancurile!”
Bine ca avem de cine rade.
Recitind articolul "Traian Basescu si modelul Stefan cel Mare" scris in 2006 de Sabina Fati se intrevedea atunci inceperea "re-branduirii"- mi-a placut incheierea: "Stefan cel Mare este iubit din povesti, nu din istorie, la fel cum Traian Basescu este placut pentru ceea ce pare sa fie, nu pentru ceea ce face." Acum nu mai stiu unde se afla constructia mitica, si marturisesc ca nici nu ma mai intereseaza.
In rest, da, ca si in trecut, noi suntem Speranta Occidentului. Nadejdea omenirii. Lumina ratacitilor. Odihna ostenitilor. Pacea Pamantului, ce mai incoace si incolo! Dar ne purtam ca si cand am fi contrariul (vai, dar nu suntem asa, cum, noi?): povara UE, nepasatori la problemele lumii, deznadejdea tinerilor, jignirea batranilor, batjocorirea credintei, galceava cu cetatenii...
Dar inca mai sper!;)

luni, 4 octombrie 2010

Sfarsitul nu-i aici?

Asta scriam in august 2007:
Aveam doar 11-12 ani, iar emisiunile de la radio: Clubul Curiosilor si emisiunea de muzica rock data seara tarziu erau din alta lume, din alta poveste. Auzeam alte sunete, alta muzica: Beatles, concerte "live"- Queen, Yes, Creedence Clearwater Revival, Deep Purple si altii de care nu mai auzisem vreodata. Apoi de prin 1990 ascultam Pittis Show si era frumos.
Apoi am venit la facultate, la Bucuresti. Datorita bunei mele prietene Mona am ajuns la "clubul" lui Pittis, care se tinea cam in fiecare duminica, pe la 11, initial la barul Teatrului de Comedie, apoi in barul Facultatii de Litere. Era ca un fel de "slujba" la care mergeam cat puteam de regulat. Si am descoperit o lume. Moţu ne povestea cum si ce crede el despre muzici, despre concerte, despre noile tehnici si tehnologii, apoi ascultam sau vedeam concerte: Pink Floyd, Yes, Rolling Stones, Fleetwood Mac, fireste Bob Dylan, Janis Joplin sau Jimmy Hendrix, tot felul de documetare despre Woodstock. Uneori veneau prieteni de-ai lui si ne mai cantau: Mircea Vintila, Mircea Baniciu, Doru Stanculescu. Era cam asa: eu am aflat, si va impartasesc si voua; daca va intereseaza. Incerca sa ne ajute sa invatam sa gandim. Ne zicea ca rock-ul e muzica revoltei, a protestelor. Indiferent de timpuri si vremuri; si noi eram la vremea revoltei si protestelor, personale dar si mai mult de atat. Era un club, sa-i zicem hippie, pentru care la un moment dat, glumind, a spus ca va face legitimatii si va fi singura data cand mai face exceptie de la regula sa de a nu da autografe (in noaptea cand John Lennon a fost asasinat a jurat chestia asta). Si asa a facut:) In rest era cam asa:
"O camera micuta dar de prieteni plina / Ce-aveau si foc in suflet si-n ochi aveau lumina / Idei musteau in aer sa stai si sa tot stai / Si asta a fost totul in acea zi de mai Stiam ce-i rau si bine in lumea de afara / Vorbeam de poluare,ce bine e la tara / Ca banii nu conteaza dar e grozav sa-i ai / Si toate-au fost grozave in acea zi de mai Aveam muzica buna, fumam dintr-o tigara / In camera doar zambet, afara cer si soare / Si de erai acolo, pierdut si tu erai / Uitai de tot si toate in acea zi de mai"
Era un om foarte discret. Il enervau atentiile fanilor (noi ziceam ca il chiar speriau, de cand cu John Lennon...)/ Dar ne povestea, cand avea chef, despre el, cu foarte multa modestie si absolut normal si firesc- despre defectul de vorbire pe care il avusese, dar de care scapase, despre pasiunea lui pentru computere si gageturile vremii, chestii despre Rapid- dar astea nu prea mi le amintesc:)).
Intre timp mergeam si la piesele de teatru- iar Meditatiile Ritei, Arsenic si dantela veche, Black and White, nu aveam cum sa nu le vedem.
Apoi a inceput ca "intamplarea" Pasarea Colibri sa devina mai serioasa, sa se transforme in trupa si trebuia scos primul album live. Initial s-au incurcat benzile, apoi la studiourile Migas s-a recreat atmosfera de concert, cu cola si ... ceva votca. Daca ascultati atent, in "public" sunt si eu. Apoi la Ciripituri nu a mai contat, ca a fost facut cuminte in studio... si eu eram la mare. Apoi Pasarea a crescut, asa si eu, si au urmat Cantece de bivuac, cu lansare la Duminica in familie, la Hanul lui Manuc. Apoi cred ca s-au intamplat dezamagirile, s-a desprins de Colibri, dar a continuat sa fie activ in viata muzicii folk romanesti. Ba cu festivalurile de folk- blues, ba cu proiectele mai recente cu Ducu Bertzi.
Apoi a pornit Radio3Net si imi amintesc ca, atunci cand invitat de o colega sa-i ia interviu, am profitat de ocazie sa mai stam de vorba, la fel de firesc povestea ca nu e nimic extraordinar ca radioul e online, ca alta varianta nu era, dar ca este greu (oameni foarte putini, resurse si financiare si tehnice extrem de limitate) dar ca va incerca sa fie mai bine, pentru ca altfel nu poate. Si asa a si facut!
Inteleg ca la Festivalului de la Medias din 14 iulie, acolo fiind ultima data cand a fost in concert, ca a dus concertul in urale si aplauze pana la capat, desi in culise se vedea ca nu ii este bine.
La sfarsit fiecare spectacol se incheia cu Cantecul bufonului: "Piesa-i gata, trag oblonul/ Hei ce ploaie e afara/ Daca v-au placut bufonii/ Mai poftiti si-n alta seara?" si da, astazi a fost Ploaie.
Daca e ceva bun in mine si lui Pittis i-o datorez. Toate astea si multe altele mi-au ramas acolo, intr-un colt de minte si suflet.

miercuri, 8 septembrie 2010

Un exemplu de management strategic al resurselor umane- banc:)

Facandu-mi ordine prin emailuri am descoperit unul care, desi vechi, mi se pare de mare actualitate (traducerea imi apartine):
Luati in care introduceti cinci maimute. Atarnati de tavanul custii o banana si sub ea puneti o scara. Nu va trece mult si una dintre maimute va incerca sa urce ca sa ia banana. In momentul in care aceasta atinge scara, improscati celelalte maimute cu apa rece. Apoi, cand alta maimuta va incerca din nou- udati-le pe celelalte maimute cu apa rece. Nu dupa multa vreme, cand alta maimuta va incerca sa urce scara, celelalte maimute o vor impiedica.
Acum renuntati la a mai folosi apa rece.
Scoateti din cusca una dintre maimute si puneti alta. Aceasta vazand banana va incerca sa urce scara. Surprinsa si ingrozita vede cum celelalte maimute o ataca. Dupa o alta incercare si un nou atac, ea va sti ca daca incerca sa urce pe scara va fi agresata.
Apoi, scoateti inca una dintre cele cinci maimute de la inceput si inlocuiti-o cu alta. Aceasta, indreptandu-se catre scara va fi imediat atacata. Maimuta care a fost inlocuita prima data ia parte la atac la fel de entuziasta ca celelalte!
La fel, se inlocuiesc a treia, apoi a patra si ultima maimuta din grupul celor cinci . De fiecare data, maimuta noua, in momentul in care se indreapta catre scari, este atacata. Majoritatea maimutelor care participa habar n-au de ce este interzis urcatul pe scara sau de ce o astfel de fapta trebuie pedepsita.
Dupa inlocuirea tuturor maimutelor din grupul initial, cu toate ca nici una dintre ele nu a fost vreodata improscata cu apa rece, nici o maimuta nu se apropie de scara.
De ce?
"Pentru ca intodeauna la noi asa se face."
Si iata, dragii mei, acesta este inceputul a ceea ce se numeste "politica companiei".
Varianta originala aici.

vineri, 7 mai 2010

Unde directionezi cei 2%? Eu catre Asociatia Alternativ

In primii 2 ani de viata am incurajat si promovat libera exprimare si diversitatea in arta. Am luat putin din ceea ce se construia in domeniul cultural si am adus continutul la suprafata prin http://www.alternativ.ro/. In urmatorii 2 ani am continuat promovarea unei alternative ajutandu-ne de sunet, in 2006 devenind si radio online, Radio Alternativ. Acum avem doua platforme de exprimare: prin text si sunet. Alternativ a devenit o organizatie non-guvernamentala tocmai pentru ca ne-am dorit sa putem promova impreuna cu voi o atitudine culturala.
Astfel, cele doua platforme de informare devin subiect pentru viitoare proiecte de dezvoltare. Radio Alternativ intentioneaza sa devina primul post de radio online cu specific comunitar, pe cand Alternativ.ro va incerca sa devina accesibil artistilor contemporani dispusi sa-si promoveze si, de ce nu, sa-si explice propriile initiative culturale.
Din decembrie 2008 Radio Alternativ este singurul post de radio comunitar din Romania, proiect al unei asociatii non-profit recunoscut la nivel mondial de AMARC (Asociatia Mondiala a Posturilor de Radio Comunitare).
Noi suntem Alternativ. Asociatia Alternativ!
Daca inca nu stii ce inseamna 2%
2% reprezinta un mod simplu prin care fiecare contribuabil, persoana fizica platitoare de taxe prin impozitul pe venit, poate directiona 2% din impozitul retinut de stat, catre o organizatie non-guvernamentala.
Cum procedezi?
Dureaza doar 5 minute sa completati formularul 230 – daca in anul 2009 ati obtinut venituri numai din salarii.
Daca pe langa salarii ati obtinut si alte venituri, completati si formularul 200 (pag 4, pct III).
Daca ati obtinut venituri doar din alte surse decat salariul, completati doar formularul 200.
Date necesare pentru completarea formularului in cazul in care si voi doriti sa redirectionati catre Asociatia Alternativ:
- Denumire entitate non-profit: ASOCIATIA ALTERNATIV
- Cod de identificare fiscala al entitatii non-profit: 22237394
- Cod bancar (IBAN): RO55 RZBR 0000 0600 0958 5137
- Banca: Raiffeisen Bank - Sucursala: SMB
Completarea sumei nu este obligatorie. Organul fiscal o va calcula si o va vira conform legii.

Dupa completare, formularele trebuie depuse la registratura Administratiei Financiare sau puteti expedia formularele de la un oficiu postal, prin scrisoare recomandata la Administratia Financiara de care apartineti cu domiciliul. De asemenea declaratiile se pot depune direct si la unele sedii BCR.
Data limita: 15 mai 2010

Alege si tu destinatia celor 2%!

sâmbătă, 30 ianuarie 2010

S-a modificat sau s-a scos impozitul pe venit pentru microintreprinderi? S-a scos impozitul forfetar? Se trece automat pe impozitarea pe profit?

Intrebari, intrebari, intrebari. Dar trebuie sa depasim sentimentul ca este o balbaiala enorma in toate cele ce privesc relatia cu statul, organizarea activitatii unei firme neputandu-se baza pe presupuneri si declaratii de presa. Pana acum nu am auzit decat afirmatii contradictorii, interpretari si consideratii, unele de bun simt, dar fara baza legala. Avem totusi nevoie de certitudini, reglementari, proceduri si norme clare. Nu mai zic nimic despre coerenta si valabilitatea lor pe termen lung pentru a putea face totusi prognoze de activitate- astea sunt deja utopii.
In decembrie o veste buna: http://www.capital.ro/articol/impozitul-pe-venitul-microintreprinderilor-supravietuieste-si-in-2010-apare-in-buget-129748.html. Eram in vacanta, nu m-am obosit sa verific eu insami legea bugetului.
Dar pana la jumatatea lui ianuarie nu aparuse inca nici o reglementare. Pe forumuri, micii intreprinzatori se intreaba: S-a modificat impozitul pentru microintreprinderi? Exista un act legislativ care prevede asta? Ce trebuie facut pentru aceasta modificare? In plan secund- Ce efect va avea o astfel de masura in 2010?

Saptamana trecuta contabila mi-a cerut sa semnez Declaratia 010 pentru trecerea la plata de impozit pe profit, desi nu exista inca nici o baza legislativa care sa oblige la acest lucru, dar de control. Fireste ca nu urma sa depuna declaratia pana ce nu aparea ordinul, legea, hotararea, etc. care sa legifereze aceasta modificare.

In Codul fiscal nu exista precizata cota de impozit pe veniturile microintreprinderilor decat pentru anul 2009 inclusiv, dar aceasta nu inseamna ca se abroga prevederile capitolului respectiv din Codul fiscal, zic unii. Dar Ministerul Finantelor vine totusi, in cele din urma, sa precizeze: pe 27 ianuarie a dat o informare de presa care spune asa:
"Referitor la impozitarea activităţii microîntreprinderilor în anul 2010 vă aducem la cunoştinţă următoarele:
În conformitate cu prevederile art. 107 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, sistemul de impozitare pentru microîntreprinderi, a avut o aplicabilitate limitată în timp, respectiv pâna la data de 31 decembrie 2009, prin modul de reglementare a cotelor de impozitare numai pentru anii 2007-2009.
Astfel, pe cale de consecintă, începând cu 1 ianuarie 2010, prevederile Titlului IV "Impozit pe veniturile microîntreprinderilor", normele metodologice de aplicare corespunzătoare, precum şi alte prevederi incidente acestui sistem, nu mai produc efecte juridice.
Prin urmare, începând cu data de 1 ianuarie 2010, microîntreprinderile care pâna la data de 31 decembrie 2009 au aplicat prevederile Titlului IV din Codul fiscal, vor intra în categoria contribuabililor plătitori de impozit pe profit, potrivit Titlului II "Impozitul pe profit" din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.
"
Pana la data scadenta a platii primului impozit, adica 31.03.2010, mai este. De ce ne grabim? Desi contabila mea era putin panicata, explicandu-mi ca termenul este 31 ianuarie 2010"si ei nu au dat nici o legeeee....", totusi nu pot sa cred ca ANAF ca reprezentant al statului si Ministerul Finantelor ca reprezentant al Guvernului isi bat joc de noi! dar am incredere ca le place sa ne chinuie. Asta in cazul in care exista o directie coerenta a deciziilor si actelor/ actiunilor lor.
Ieri am aflat ca tocmai s-a dat Ordinul MF 101/28.01.2010 pe care inca nu l-am citit (o sa revin cu link cand il am). Dar, pe site-ul ANAF, sub rubrica noutati pe banda scrie: " Pentru microîntreprinderi plătitoare de impozit pe venit la 31.12.2009 se modifica din oficiu vectorul fiscal potrivit OPANAF 101/2010. Pentru mai multe informaţii apelaţi 031.403.91.60 (reţea RDS". Dar legea spune ca la o atare schimbare se impune schimbarea vectorului fiscal 010, care trebuie depus sub sanctiunea amenzii cuprinse intre 1000 si 5000 lei. Din ordin reiese ca trecerea se face automat (sic). NU se precizeaza daca sanctiunile raman aplicabile daca nu se depune declaratia 010.
Multi care se afla in situatia aceasta fireste ca protesteaza si afirma ca consecinta previzibila e falimentul. Eu nu sunt atat de fatalista. Impozitarea pe venit era curata, nu iti bateai capul cu deducerea cheltuielilor- ce incasai se impozita. Mai ales ca in anumite domenii rata bruta a profitabilitatii era peste 50-60%. Brusc firmele vor descoperi ca au foarte multe cheltuieli, n-o sa mai faca facturi chiar pentru toate serviciile prestate si tot asa. Ultimele discutii cu amicii intreprinzatori au ca subiect metodele de evaziunea fiscala sau idei de trecere pe companii off shore (de exemplu, in Bulgaria:). Asta in caz ca mai vrem sa mai avem micul nostru business aici, in Romania.
UPDATE: link catre: Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr.101/2010 privind modificarea din oficiu a vectorului fiscal pentru contribuabilii care, la 31.12.2009, erau înregistraţi ca plătitori pe venitul microîntreprinderilor.