miercuri, 24 iunie 2009

Noaptea de Sanziene- Dragaica- Nedeia

Pe unde sunt eu de fel, solstitiul de vara (21 iunie) este marcat printr-o sarbatoare numita Nedeia (bine, Nedeie sau Ruga se zice acum si la orice sarbatoare de Hram). Sarbatoarea tinea trei zile pana in Noaptea de Sanziene (intre 23 si 24 iunie). Citesc ca, initial, Nedeiile erau urcari pe munte cu semnificatie magico-mitica de origine pre-dacica. Conform traditiilor romanesti, comuniunea cu taramul celalalt se face prin intermediul apelor. De Sanziene cand portile cerurilor se deschid pentru o clipa, in Banat oamenii se duceau la anumite izvoare, mai cu seama la un lac ce izvora de pe muntele Semenic. Ei ziceau ca se duc sa afle "usurare de toată durerea si neputinta". Pe Semenic se afla micul lac Nedeia, numit si Scaldatoarea Vulturilor, loc de care se leaga o multime de credinte si obiceiuri. Amandoua numele acestui loc au o deosebita importanta: Nedeia- de suspendare a barierelor temporalitatii, iar Vulturul este chezas al nemuririi si al tineretii vesnice.
In copilarie fireste ca eram fascinata de zane, iele, sanzaiene. Frumoase, dar crude uneori, blande cu unii si nemiloase cu altii din te miri ce, arareori interactionand cu muritorii, dar uneori triste in nemurirea lor.
Citesc aici (http://enciclopedia-dacica.ro/) ca "In vreme ce pe bolta Soarele trece din semnul Gemenilor in acela al Racului (Aer-Apa), pe pamant puterile naturii se afla la apogeu, iar fortele elementelor sunt vitale, exuberante." Apa de stele, puterea ierburilor, dragostea, apararea gospodariei, vestirea ursitului sunt doar cateva dintre traditiile prezente candva in Noaptea de Sanziene.
Se spune ca in noaptea de Sanziene, "Dumnezeu randuieste un rastimp de liniste, cand stau in cumpana toate stihiile si cerurile cu stele si vanturile, ielele pot fi imblanzite si fetele tinere pot sa-si afle destinul, spalandu-se, la rasaritul soarelui, cu roua curata de pe flori".
Azi cand am vorbit cu o prietena, zicandu-i ca este sarbatoare, m-a intrebat daca isi va visa ursitul. Eu cred ca l-am visat (bine, e usor sa vizezi pe cineva atunci cand te gandesti tot timpul la el).

Noaptea Sanzienelor,/ Intre cer si pamant/ Iubite de Luna si vant,/ Plutesc peste plaiuri/ Alaiuri de zane cantand.
Cunune-mpletesc din razele Lunii,/ Din florile-alese, proaspat culese,/ Din roua de seara, cunune-mpletite.
Soarele si Luna de-or purta cununa/ Fi-vor numai Una
Apoi, in padurea batrana/ Zane la fantana/ Aseaza pe ape,/ Iubiri arzatoare, din raze de floare./ In noaptea minunata.
Se-arata atunci, odata/ Din dragoste-ntrupat,/ Stejarul fermecat,/ Razele Lunii i-au despletit cununa,/ Si zanele-i teasa din lumina-aleasa.
La radacina lui te-astept,/ Zburator purtat de vise./ In miez de noapte un sarut,/ Pe buze iti voi pune./
In brate sa ma tii/
In ochii-ti sa ma pierd/ Pana-n zori de zi/ Si zane sa ne cante,/ Pe aripi sa ne poarte,/ De mana sa ne tinem,/ Iubind in miez de noapte,/ In noaptea fermecata.

Un comentariu:

Liliana spunea...

iata un link la tema...http://www.romaniaactualitati.ro/test/rrapages/view/1931