miercuri, 24 septembrie 2008

Ma imbolnaveste sefu'

Nu mai este doar o figura de stil.
Citesc ca o echipa de cercetatori de la Institutul Finlandez al Sanatatii Muncii din Helsinki -iubesc finlandezii:) au studiat modul cum influenteaza sefii starea de sanatate si bunastarea angajatilor. Nu ca nu stiam ca daca nu ne simtim bine la serviciu, asta ne poate imbolnavi. La propriu. Unii dintre noi au simtit-o pe propria piele. Si eu, iarasi la propriu, pe propria-mi piele. Dar e dovedit: in spatele acestui climat 'viciat' existent la locul de munca se ascund asa-numitii 'sefi toxici'.
Asta mi-a placut cel mai mult: "Potrivit unor date cuprinse in ultimul raport Cisneros, "36% din angajati si-ar trimite seful la psiholog pentru examinare". Pentru a da greutate spuselor, se citeaza psihologul american Kenneth Nowack care spune ca "aceasta analiza ofera confirmarea faptului ca liderii sunt responsabili de nivelurile de stress, de asa-numitul sindrom Burnout (epuizare), de anxietatea, sanatatea psihica si de bunastarea fizica a angajatilor".
Din categoriile de sefi "pozitivi":
- seful compasiv- care ofera sprijin cand este nevoie;
- seful plin de consideratie (traducere probabil de la considering manager)- care isi trateaza cu respect angajatii si
- seful transformator care inspira, motiveaza si stimuleaza nivelul intelectual
cred ca mi-ar place sa apartin ultimei... dar habar nu am cum sunt de fapt.
Caracteristicile unui sef bun ar fi urmatoarele (le las in spaniola ca imi place cum suna si se intelege):
-Asumen sus responsabilidades.
- Dan ejemplo.
- Reconocen sus propios errores
- Saben motivar y estimular.
- Saben resolver conflictos.
- Promueven el desarrollo profesional de sus empleados.
- Reconocen el trabajo bien hecho .
- Tratan con respeto y consideración a los miembros de su equipo.
- Mantienen un buen clima laboral.
- Saben escuchar y son receptivos a las sugerencias de los demás .
- Confiar y saber delegar.
- Tienen autocontrol y manejan la inteligencia emocional.
- Son justos y equilibrados.
- Se interesan por los sentimientos de los que trabajan con él.
- Facilitan la conciliación de la vida laboral con la familiar.
- No actúan con arrogancia.
Greu de gasit, greu de facut- ca si noi la diverse niveluri suntem sefuleti pe acolo. Asa ca: sa fim "de treaba", daca nu pentru ca asa ne vine, macar pentru bunul mers al afacerii: daca angajatii se simt bine la serviciu, obiectiv- nu ca beau cafele si fumeaza in gasca, sunt create premisele eficacitatii sau eficientei lor.
Pe 24 septembrie Romania Libera a preluat un articol publicat cu o zi inainte de Tabasco Hoy- cred ca asta e sursa initiala (PS. in varianta spaniola m-a distrat ca folosesc sintagma: "un studiu european arata ca...".
Studiul se numeste: "Leadership, Job Well-Being, and Health Effects- A Systematic Review and a Meta-Analysis", de Kuoppala, Jaana; Lamminpaa, Anne; Liira, Juha; Vainio, Harri (toti MD- doctor in medicina si PhD- doctor, titul academic), publicat in Journal of Occupational and Environmental Medicine - Volume 50, Issue 8 (August 2008) - Copyright © 2008 American College of Occupational and Environmental Medicine (recunosc, imi pare rau ca nu se poate citi gratuit textul, numai un rezumat fiind disponibil...dar... asteptam).

3 comentarii:

Bogdan-Alexandru Barliga spunea...

Ne-am trimite noi sefii la examene psiho dar ei ce ar face cu noi?

MirelaS spunea...

Depinde de sefi. Eu daca as fi seful meu, draga, as fi foarte multumit si mi-as da o prima. Daca as fi seful tau ti-as da mai MUULT de lucru, dar ti-as mari PUTIN si salariul.

Bogdan-Alexandru Barliga spunea...

Ha ha...scuza-ma ca iti reamintesc...dar in cazul tau parca chiar asa s-a intamplat...cu prima....pe urma..eu prestez la greu la mogol..e drept in niste conditii mai optime..dar n-ar strica marirea aia de salariu si asa..da?