Sariturile cu schiurile mi se pare unul dintre sporturile cele mai spectaculoase; un sport fascinant, in care sportivii infrunta gravitatea, pornind de pe trambuline, sarind de obicei peste 120 de metri, ajungand, in cazul concursurilor de zboruri cu schiurile la peste 200 de metri. Sariturile, zborurile si aterizarile trebuie sa indeplineasca anumite conditii de stil si tehnica.
Cateva "expresii tehnice": iesirea de pe masa trambulinei, zborul cu schiurile asezate in forma de V (Boklov), cat mai simetrice, zborul trebuie sa fie coplanar (fara prea multe miscari), aterizarile trebuie sa aiba telemark (un picior usor flexat), schiurile trebuie sa fie paralele, numai schiurile trebuie sa atinga pamantul (zapada). Punctarea sariturilor se face in functie de distanta sariturii (in functie de punctul K- lungimea de la care se punteaza in plus) si de stil. 5 arbitrii puncteaza sariturile pe parcursul celor 2 manse (numai daca organizatorii decid ca sunt conditii de zbor prea periculoase nu se mai desfasoara a doua mansa), castigatorul fiind cel care insumeaza cel mai mare numar de puncte. Mai multe informatii gasiti pe
Wikipedia, dar nu din cuvinte ati intelege
frumusetea acestui sport, ci urmarindu-l, sau chiar practicandu-l.
Ma bucur ca am gasit un site romanesc cu stiri din sarituri cu schiurile: http://www.sport365.ro/ ("Sport zi de zi")- http://www.sport365.ro/Sarituri_cu_schiurile-s64.html si fireste, e o foarte bine ca Eurosport are transmisiuni, foarte multe in direct. De obicei Sorin Hobana comenteaza, si desi este uneori enervant cu cliseele sale de prezentare (lumea Icarilor Moderni si multe altele) este un comentator ce cunoaste acest sport.
Weekendul asta se incheie sezonul 2008-2009 al Campionatului Mondial. Astazi, la Planica, in Slovenia, este intrecerea pe echipe, maine fiind ultima etapa a sezonului. Pe trambulina Letalnica "Bratov Gorisek" au fost stabilite majoritatea recordurilor mondiale de zbor cu schiurile.
Abia astept campionatul de anul viitor, si fireste, Olimpiada! Sper ca preferatii mei: norvegienii Anders Jacobsen si Johan Remen Evensen; Harri Olli, Ville Larinto (in fine, toti finlandezii, mai ales ca se intoarce si Janne Ahonen), genialii Gregor Schlierenzauer si Simon Ammann, japonezii Takanobu Okabe, Noriaki Kasai, germanul Martin Schmitt si polonezul Adam Malysz sa castige...
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu