"Site-ul a fost gandit sa aiba cateva capitole importante: o prezentare succinta a ce a fost Grupul de la Nucsoara: cum a luat fiinta, cum s-au despartit foarte devreme in toamna lui 1949, unul dintre motive fiind unul simplu- initial grupul avea 16 oameni, dintre care 4 femei, era foarte greu ca acesti oameni sa se poata ascunda, nu puteai sa iti faci ascunzatori ca niste cabane, Securitatea trimitand deja plutoane si scotocea zona; alt motiv fiind existenta unor neintelegeri privind modul in care trebuie dusa lupta. Pana la urma, pana in 1958 cand au fost arestati, din grupul care a ramas alaturi de Toma Arnautoiu au supravietuit 4 oameni."
Alt capitol, cel mai dramatic, se numeste "Arestarea"- sunt folosite documente din cartea ("Luptatorii din munti: Toma Arnautoiu, Grupul de la Nucsoara- Documente ale anchetei, procesului, detentiei", de Ioana-Raluca Voicu-Arnautoiu, Editura Vremea, 1997- carte lansata acum 11 ani, tot pe 6 martie) din carte folosindu-se un document al Securitatii.
Alt capitol, cel mai dramatic, se numeste "Arestarea"- sunt folosite documente din cartea ("Luptatorii din munti: Toma Arnautoiu, Grupul de la Nucsoara- Documente ale anchetei, procesului, detentiei", de Ioana-Raluca Voicu-Arnautoiu, Editura Vremea, 1997- carte lansata acum 11 ani, tot pe 6 martie) din carte folosindu-se un document al Securitatii.
"Mie mi se pare un document de un dramatism extraordinar si stiu ca nu e o atitudine stiintifica sau istorica, dar cred ca este bine sa stiti si sa vedeti cum in 1955, de exemplu, Ion Arnautoiu si sotia sa, Laurentia Arnautoiu, parintii lui Toma Arnautoiu, nu au putut sa vina din inchisoare, din prima lor condamnare, pana ce Securitatea nu a montat microfoane in casa. Stiu ca in anii '80 era panica "vai, vai, sa nu avem microfoane in casa"- ee, obiceiul era mult mai vechi... iar la CNSAS exista cateva volume groase cu transcrierile discutiilor care erau in casa, zi de zi.
Mi se pare extraordinar astazi, cand noi avem o alta perspectiva, cand vorbim de drepturile omului, e util mai ales pentru tineri, sa vedeti ce insemna imixtiunea in viata particulara, in viata privata.. e incredibila... Exista un capitol intitulat "Introducerea agentului Mohor"- cum a fost introdus in viata unei femei de la tara un agent care avea sarcina sa raporteze sefului ierarhic cum merge insinuarea in viata acestei femei. Pentru ca Securitatea banuia ca ea avea stiinta despre grupul de partizani, pe care de fapt ii ajutau atat ea, Ana Simion, cat si sora ei Marina Chirca, doua femei absolut admirabile.
Mai exista un un mic capitol care se numeste "Executia"- care contine procesul verbal de executie a lui Toma Arnautoiu. Sunt cateva lucruri pe care le-am aflat: respingandu-se recursul pe care l-au facut la proces, au apelat la Marea Adunare Nationala ca sa se comute pedeapsa- nu se punea problema unei gratieri, evident. Se primeste un raspuns negativ, este transmis in 18 iulie 1959 Ministerului de Justitie si in acea seara incep executiile. Cei 16 executati, dintre care numai 2 erau din grup: Toma si Petre Arnautoiu, ceilalti, 14, sunt oameni care i-au ajutat. M-am tot gandit de ce au fost executati, printre ei 3 preoti si 3 invatatori, restul tarani. Aveau ceva in comun: i-au ajutat cu arme si atunci probabil s-a considerat ceva foarte grav ca cineva a dat un pumn de cartuse (pentru ca arme nu tinea nimeni acasa). Asa ca procesul verbal are acelasi continut pentru toti cei 16, difera numai numele si ora executiei. Au fost impuscati din sfert in sfert de ora, incepand cu ora 21 si termanind in ziua urmatoare.
Exista un capitol de "Fotografii"- sunt fotografii cu copiii Arnautoiu, apoi impreuna cu parintii lui. Arata o familie de oameni instariti, de la tara- familia unui invatator. Ion Arnautoiu se bucura de o stima deosebita in zona- pe acest capital de incredere s-a bazat actiunea fiilor lui, asta a determinat ca oamenii sa ii ajute timp de 10 ani. Toma Arnautoiu a facut studiile in alta parte, a plecat devreme de acasa... Unele fotografii sunt mai recente, altele de arhiva".
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu