Celebrul economist de origine romana, Anghel Rugina, s-a stins din viaţa la 95 de ani, in Statele Unite.
Imi amintesc cum in 1993- 1994, studenta in anul I la ASE, am avut sansa de a participa la o serie de cursuri tinute de dansul. Si stiu ca imi deschisesem mintea si sufletul in fata lui, coplesita de de a avea in fata un economist adevarat, un savant in domeniul economiei, contribuind din plin ridicarea ei la nivel de stiinta, un om cu mintea deschisa si cu o privire vizionara, de a-l auzi vorbind cu entuziasm si pasiune despre lucruri pe care, recunosc, nu le intelegeam prea bine, dar imi suscitau interesul.
Numele sau era rostit cu mare respect la orice intalnire a celor care gandesc economia, si generatii de-a randul de studenti (si a mea) si de profesionisti i-au studiat lucrarile.
El credea intr-un miracol economic inca posibil pentru Romania. In cartea "Principia Oeconomica" se prezinta o solutie pentru iesirea din impasul in care se afla stiinta economica, realizand o sinteza unica intre scoala clasica si moderna si o paradigma noua - cercetarea simultana prin prisma echilibrului si dezechilibrului. Capitolele "Imperfectiunile economiei sau ale stiintei economice", "Principia Ethica: a treia revolutie in gandirea etica" si fireste "O lupta fara sperante cu teorema imposibilitatilor transpusa in practica: o reexaminare critica a politicilor monetare si fiscale traditionale" sunt lecturi obligatorii.
In cartea "Teoria si practica economica in epoca de tranzitie si dupa" exprima teoria, atat de confirmata acum, ca fara o reforma monetara nu se pot rezolva celelalte probleme de baza: bani, banci, burse, bugetul statului, protectia sociala si privatizarea. Capitole preferate: "Trei crize si trei greseli fatale", "Teoria inselarii maselor in socialism, ca si in capitalism- confuzia asupra naturii si functionarii creditului; cum sunt inselate multimile de consumatori in capitalism; cum sunt inselate multimile de muncitori in comunism" si "Un sentiment national la umbra umanitatii"
Stiu ca dupa Revolutie, a revenit in tara si a propus un plan de refacere si stabilizare economica, monetara si financiara prin instaurarea unui sistem de economie sociala libera (printre altele, sustinerea reformelor economice prin introducerea "leului de argint"). Cum era de asteptat, politicienii au ignorat planul sau, guvernul se remania, presedintia nu intelegea. Si ca un simptom, ieri cand am aflat ca s-a stins i-am trimis stirea unei prietene jurnalist. Ea mi-a raspuns: "Se retrage Stolo". Adevarat.
Inchei cu ce zicea Anghel Rugina in 1997: "Ma nelinistesc si ma preocupa suferintele poporului roman nu numai din prezent, dar inca si mai mult faptul ca ele se pot prelungi si dupa intrarea in mileniul III. Situatia de dezechilibru major in care se afla omenirea pe intregul glob nu poate ramane asa multa vreme. In veacul al 20-lea problemele mari nu au fost rezolvate cum se cuvine, ci doar au fost amanate prin tot felul de compromisuri si scheme artificiale. Iar problemele nerezolvate si cumulative sunt forta cea mai puternica care aduce schimbari în istorie, unele pe cale pasnica, iar altele prin revolutie si varsare de sange."
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu