duminică, 19 octombrie 2008

This is dedicated to those I like

Am o vaga idee cum de am salvat in computerul meu poza unei pagini dintr-o carte de psihologie sociala. Cert este ca se potriveste la fix cu ce li se intampla multora dintre fostii mei colegi. Deci luati aminte si nu va lasati pacaliti (dati click pe imagine pentru a o mari).
Robert-Vincent Joule si Jean-Leon Beauvois definesc manipularea: „Sa obtii de la cineva sa adopte o conduita pe care ar fi preferat sa nu o urmeze si pe care n-ar fi adoptat-o la o simpla cerere directa.”
Haaa... am identificat cartea: Personalitate si societate în tranzitie, Septimiu Chelcea, 1994.

***
"In teatru fiecare scena este marcata de intrarea sau iesirea unui personaj. Cu fiecare intrare si fiecare iesire, se dezvolta un punct de vedere; actiuni succesive intervin si se completeaza; idei deja sugerate sunt adaugate sau indepartate. Raporturile intre personaje se schimba, se formeaza sau se rup legaturi.
(...) Fireste, capacitatea de a lua in considerare, de a aprecia non-familiarul, noile aparitii pe terenul cercetarii e o problema in intregime personala, interioara si care nu se invata. Dar ii putem ajuta pe oameni sa inteleaga ceea ce le provoaca spiritul, criteriile de judecata care cer reactii noi si noi relatii de munca.
'Infernul este celalalt', a spus Sartre. Infernul e incapacitatea de a scapa de viziunea pe care ceilalti ne-o propun asupra noastra insine. Si infernul e, de asemenea, incapacitatea de a fi independent fata de ceilalti, neputinta lor de a ne vedea asa cum ne vedem noi insine.
Ceea ce este in joc, este mentinerea unei pozitii dominante. Ea permite celui care o detine sa emita o judecata, pentru ca numai subiectul poate judeca, obiectul nu poate decat sa fie ales." (Serge Moscovici).

Niciun comentariu: