miercuri, 29 octombrie 2008

Holiday

Ieri, in Monitorul Oficial 728/28.10.2008 a fost publicata Legea nr. 202/2008 pentru modificarea Codului Muncii, prin care se mai acorda pentru angajati alte trei zile libere pe an.
Astfel, sunt stabilite zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza:
— 1 si 2 ianuarie;
— prima si a doua zi de Pasti;
— 1 mai;
— prima si a doua zi de Rusalii;
— Adormirea Maicii Domnului;
— 1 decembrie;
— prima si a doua zi de Craciun;
— 2 zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora.
Initial (pe 8 octombrie) de Camera Deputatilor legea trecuse, incluzand ca zi libera si Praznicul Sfintei Treimi .
Chiar as fi curioasa sa stiu cata lume avea habar pana acum cand cad zilele de Rusalii sau cand este Adormirea Maicii Domnului.
Dar am si eu o intrebare: de ce sunt trecute ca zile libere, date prin lege, prima zi de Pasti (si acum prima zi de Rusalii)?- cad duminica, deci sunt libere implicit (Repausul săptămânal se acordă în două zile consecutive, de regulă sâmbăta şi duminica- Codul Muncii)
Enjoy video-ul Lindsey Buckingham- Holiday Road; si ca intram in atmosfera: The Doors - Waiting For The Sun

Mastile

"Am cumparat ieri trei măşti japoneze, antice, autentice, minunate. Îndată le-am agăţat pe peretele camerei mele şi nu mă mai satur privindu-le. Omul e mai artist decât natura. Adevăratele noastre feţe par veştejite şi fără caracter, alături de aceste creaţiuni obţinute cu puţin lemn şi lac.
Privindu-le, gândeam: cum se face că omul îşi acoperă toate părţile corpului, până şi mâinile (cu mănuşi) şi lasă goală partea cea mai importantă: faţa? Dacă ne ascundem toate membrele din pudoare sau ruşine, de ce n-am ascunde faţa, care e, de obicei, partea cea mai puţin frumoasă şi mai puţin perfectă?
Anticii şi primitivii, în multe cazuri mai inteligenţi decât noi, întrebuinţau şi întrebuinţează şi acum măştile în actele cele mai grave şi mai frumoase ale vieţii.
(...)
Război, artă, religie, justiţie : nu se făcea nimic important fără mască.
Astăzi, decadenţă: n-o întrebuinţează decât bufonii de carnaval, tâlharii şi automobiliştii de curse. Şi carnavalul e aproape mort, iar hoţii de drumul mare devin din ce în ce mai rari.
Masca, după părerea mea, ar trebui sa fie o parte facultativă a costumului, ca mănuşile. De ce să ne mulţumim cu o faţă care adeseori e o umilinţă pentru noi şi o ofensă pentru ceilalţi? Fiecare ar trebui să-şi poată alege fizionomia care-i place mai mult şi aceea care se potriveşte cu starea sa sufletească. Fiecare din noi ar putea să-şi fabrice mai multe şi să poarte una sau alta după dispoziţia momentană şi după ocupaţii... Toţi ar trebui să aibă, în garderoba lor, pe lângă pălării, o mască tristă pentru vizitele de condoleanţe şi pentru înmormântări: o mască feroce, pentru discuţii şi dueluri: o mască patetică şi languroasă pentru flirts şi logodne; o mască veselă pentru comedie şi petrecerile cu prieteni şi aşa mai departe.
Mi se pare că avantajele universale ale măştii ar fi numeroase:
1. Avantaj higienic. Protecţia epidermei feţei.
2. Estetic. Masca făcută după comanda noastră ar fi totdeauna mai frumoasă decât figura naturală şi ne-ar scuti să vedem atâtea fizionomii idioate şi deformate.
3. Moral. Necesitatea de a simula - adică de a potrivi figurile noastre cu sentimentele pe care aproape niciodată nu le simţim - ar fi destul de redusă, limitată numai la cuvinte. Am putea să vizităm pe un prieten nenorocit fără să se vadă în trăsăturile feţei o durere pe care n-o simţim.
4. Avantaj educativ. Întrebuinţarea prelungită a aceleiaşi măşti — cum demonstrează Max Beerbohm în a sa Happy Hypocrite — sfârşeşte prin a modela figura omului şi a transforma chiar caracterul celui care o poartă. Colericul care ar purta mai mulţi ani o mască blândă, ar ajunge să piardă nu numai expresia fizionomică de mânie, ci, încet, încet, chiar dispoziţia de a se înfuria. Iată o chestiune care ar trebui aprofundată, pentru aplicaţiile pe care le poate avea în pedagogie, în cultivarea artificială a geniului etc. Un om care ar purta timp de zece ani pe faţa sa masca lui Rafael şi ar trăi în mijlocul capodoperelor, de exemplu la Roma, ar deveni cu uşurinţă un mare pictor. De ce nu s-ar înfiinţa, pe baza acestor principii, un institut pentru fabricarea talentelor?"

Gog, Giovanni Papini

luni, 27 octombrie 2008

Go! Just go! Dar incotro?

In curand voi fi libera de contract (ok, bine, las textele: nu voi mai avea slujba). Si pentru ca habar nu am ce voi face, am zis sa-mi incep cautarea din timp. Una dintre cele 3 cai la indemana, pe langa a suna prieteni, amici si cunostinte, pe langa a participa la targuri, expozitii sau conferinte profesionale este, fireste, urmarirea anunturilor de locuri de munca din presa sau de pe site-urile de joburi. Si, cred ca nu am de ce sa ma ingrijorez: sunt o multime de posturi pe profilul meu... aaa... iataa...interesant... Project Manager Operations si chiar Manager of GoCongo foundation. Nu ma bag la Farm manager, dar suna interesant Key Account Manager.
CANDIDATUL IDEAL: asta sunt eu, clar
Completed university or equivalent degree, entrepreneurial spirit, initiative, cultural sensitivity, (French speaking is an advantage but not a sine qua non condition) and an enthusiasm to be part of a young team working in a fast growing environment.
Clar, Congo se dezvolta. Romanica... ce sa mai, poate ma pierzi:)
Dar dand cautare pe Google dupa GoCongo (a nu se confunda cu Go Congo- o simpla agentie de turism), dupa adresa de email pusa pe siteurile de joburi si chiar dupa pagina http://www.gocongo.net/ (GoCongo Enterprises Ltd. © 2008- hiiim.), surpriza... singurele referiri sunt muulte siteuri de recrutare din Romania. Atat.
Nu spuneti ca in Congo nu au acces la internet (astia isi dau contact email, exista o pagina de net- goala, dar exista, in plus exista nenumarate referiri la dezvoltarea Congo, sunt mentionate organizatii internationale si locale implicate, deci se poate...)

Vad ca peste 100 de oameni au aplicat pentru fiecare dintre pozitii in parte - fireste, pentru cea de director al fundatiei aproape 200- ca toti visam sa fim sefi. E drept, in CV oamenii isi trec numarul de telefon/ adresa/ putine date personale... nu e cine stie ce informatii secrete.

Ma intreb care este smecheria. Sa fie din seria "scrisorilor nigeriene", pe scurt, o escrocherie?
Probabil cei care gazduiesc astfel de anunturi nu pot sau nu au dreptul sa verifice cine ce publica.
De exemplu eJobs este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 3172. Eu am incredere ca ei nu fac abuzuri cu datele mele. Se inscrie un escroc. Trimit CV-ul de pe site. E vina mea ca sunt fraier, nu mai e raspunderea nimanui altcuiva?
Eu am incredere in Ejobs sau in BestJobs sau in oricare site unde mi-am postat CV-ul ca nu sunt hotomani. Prin asociere, ma gandesc, gresit e drept, ca orice companie de acolo e serioasa - ca daca vreunul din cei 500 de aplicanti se trezea cu un telefon de la sa zicem Denis Sassou Nguesso de la GoCongo care ii propunea acelasi lucru de pe site nu cred ca punea cineva botu'.
Le-am scris celor de la EJobs (ca acolo am si eu postat CV-ul) sa ma corecteze daca gresesc.

Pentru atmosfera, ascultati In Zaire (ca tot confunda strainii Budapest cu Bucharest, ce mi-e Congo ce mi-e Zair)
Si ca sa nu ne simtim foarte superiori:) Ca in Africa- Taxi

duminică, 26 octombrie 2008

Radio Romania Actualitati - un radio pentru familia mea?

In nici un caz. Desi am o familie vesela:).
Intamplarea a facut ca sa am parte in 2 ocazii de emisiunea "Talk show-ul de seara". De ambele dati, ca doar starea mondiala e de asa natura, se discutau aprins subiecte economice. Invitatii, oameni seriosi. Dar intrebarile de incheiere, puse cu un ton serios (primul pas spre o poanta buna) m-au facut sa rad in hohote.
Acum o saptamana se discuta despre marea recesiune mondiala, cum ne afecteaza pe noi toti, in toate cele. Invitati: Ilie Serbanescu si Cristian Pirvulescu. Intrebari chinuite si lungi, dar raspunsurile interesante. Intrebarea finala (rezumat): "As dori sa va intreb daca agenda cetatenilor europeni coincide sau nu cu cea a cetatenilor tarii noaste si daca da, cat la suta?"
Vinerea asta, pe tema bancilor: procesul castigat de buzoian, credite, dobanzi, falimente... Invitati: Mugur Stet (BNR), Radu Tudor (expert armata ceva), Liviu Voinea (GEA). Intrebare ultima adresata lui Mugur Stet: "V-as ruga sa ne spuneti care sunt previziunile Dvs. asupra evolutiei cursului valutar!"
Si ca sa fie 3 ca in poveste, intrati pe siteul SRR, la Teatru radiofonic. O sa aflati, daca va intereseaza, ca luni, 27 octombrie 2008, de la ora 11.00 e auditia cu public a spectacolului "Pescarusul împaiat" de Matei Visniec, pe 31 octombrie fiind premiera radiofonica, iar marţi 28 octombrie, ora 19:00, la Radio Romania Cultural difuzeaza teatru- document: “Un om nevinovat” – scenariul: Lacramioara Stoenescu si Costin Manoliu. Dar daca vreti sa asculati (bravo, au mp3-uri)- mai bine nu: sub numele pescarusul-impaiat.mp3 e prezentare la Un om... iar sub numele un-om-nevinovat.mp3 este prezentarea la Pescarus, fiind puse fireste, viseversa.
Exagerez?
Melodia cea mai potrivita mi se pare... Prostia la putere- Sarmalele Reci in finala fiind cu.... Prostia altcuiva- Ada Milea.

sâmbătă, 25 octombrie 2008

Situatia economica mondiala ilustrata in direct

Cata vreme mai putem rade, mai avem o sansa.
Televiziunile si mai ales presa online au chicotit cand un expert sud-african in economie a cazut de pe scaun in timpul unui interviu televizat, economistul vorbind tocmai despre caderea institutiilor financiare.
"Criza financiara, recesiune- de ceva vreme media vorbeste numai despre asta. Tarile lumii sunt hotarate sa rezolve problemele economice, se organizeaza reuniuni pentru a gasi solutii comune, aceasta criza afectand atat tarile dezvoltate cat si cele in curs de dezvoltare.
La televizor, toti expertii isi dau cu parerea, dar adevarata realitate a crizei e ilustrata de Nhlanhla Nene, presedintele al comisiei de finante a Parlamentului sud- african...Bursa se prabuseste, criza este un fenomen real, chiar si in Africa de Sud."
Sper ca Domnul Nene sa aiba simtul umorului si sa se bucure de minutul de glorie pe care il are datorita internetului (asta e!), si nu datorita discutiilor si deciziilor privind, stiu eu... procedurile parlamentare sau legislatia economico- financiara.

duminică, 19 octombrie 2008

This is dedicated to those I like

Am o vaga idee cum de am salvat in computerul meu poza unei pagini dintr-o carte de psihologie sociala. Cert este ca se potriveste la fix cu ce li se intampla multora dintre fostii mei colegi. Deci luati aminte si nu va lasati pacaliti (dati click pe imagine pentru a o mari).
Robert-Vincent Joule si Jean-Leon Beauvois definesc manipularea: „Sa obtii de la cineva sa adopte o conduita pe care ar fi preferat sa nu o urmeze si pe care n-ar fi adoptat-o la o simpla cerere directa.”
Haaa... am identificat cartea: Personalitate si societate în tranzitie, Septimiu Chelcea, 1994.

***
"In teatru fiecare scena este marcata de intrarea sau iesirea unui personaj. Cu fiecare intrare si fiecare iesire, se dezvolta un punct de vedere; actiuni succesive intervin si se completeaza; idei deja sugerate sunt adaugate sau indepartate. Raporturile intre personaje se schimba, se formeaza sau se rup legaturi.
(...) Fireste, capacitatea de a lua in considerare, de a aprecia non-familiarul, noile aparitii pe terenul cercetarii e o problema in intregime personala, interioara si care nu se invata. Dar ii putem ajuta pe oameni sa inteleaga ceea ce le provoaca spiritul, criteriile de judecata care cer reactii noi si noi relatii de munca.
'Infernul este celalalt', a spus Sartre. Infernul e incapacitatea de a scapa de viziunea pe care ceilalti ne-o propun asupra noastra insine. Si infernul e, de asemenea, incapacitatea de a fi independent fata de ceilalti, neputinta lor de a ne vedea asa cum ne vedem noi insine.
Ceea ce este in joc, este mentinerea unei pozitii dominante. Ea permite celui care o detine sa emita o judecata, pentru ca numai subiectul poate judeca, obiectul nu poate decat sa fie ales." (Serge Moscovici).

sâmbătă, 18 octombrie 2008

Do not resuscitate versus nu ma lasa sa mor cu zile

Asta primavara, in SUA am aflat prima data despre conceptul de DNR- care in ultimii ani a declansat o multime de controverse (la nivel de societate civila, dar a generat si o multime de schimbari legislative la nivel mondial), unul dintre sustinatorii activi ai "sinuciderii asistate" fiind Dr. Jack Kevorkian. Cazul lui Terri Schiavo, povestea vietii lui Ramón Sampedro (personajul principal din filmul Mar adentro), Karen Ann Quinlan- primul caz notabil (first modern icon of the right-to-die debate) sunt doar cateva dintre cazurile "celebre".
Zile astea, ascultand enervanta melodie Rockstar a trupei Nickelback - mi-am amintit de prezentarea video facuta de o asistenta de la sectia de terapie intensiva a unui spital din SUA, prezentare pe care fata a pus-o apoi si pe You Tube. Cu cata relaxare vorbeste despre eutanasiere, la cerere- ok, in versuri chiar...

Mai zilele trecute o prietena imi povestea: o femeie gravida, gata sa nasca, era trimisa de la un spital (Maternitatea Filantropia, dar putea fi oricare altul) oriunde altundeva pe motiv ca nu mai sunt libere corpuri operatorii (trebuia sa nasca prin cezariana, avand gemeni), doctorul de la urgenta spunandu-i "Nu am liber nimic... du-te in alta parte. Nu-ti pot da salvare, ca esti in spital, dar nu te-am internat...dar daca nu te grabesti fetusii o sa moara...si sigur si tu." Asta dupa cateva ore de asteptare, pentru ca, ghinion, tocmai era marea inaugurare cu participare inalta, venisera insisi Tariceanu si Nicolaescu si tot spitalul facea frumos...S-a rezolvat cand doctorul a fost rugat sa dea in scris ca nu o opreste.

You give news a bad name

Vai, s-a suparat Basescu! Imi pare rau ca CNA-ul a trebuit sa fie "certat" de Presedintie ca sa reactioneze.
Prima (oare se poate amenda televiziunea publica??) amenda data de CNA in urma sesizarii Presedintiei este data postului Antena 3 si e de 5000 lei (in emisiunea "Sinteza Zilei", moderata de Mihai Gadea, "Valentin Stan a folosit un limbaj injurios la adresa presedintelui Traian Basescu").
In scrisoarea adresata CNA de catre Valeriu Turcan, purtatorul de cuvant al Presedintiei pe langa trustul Intact e "certata" si televiziunea publica. "In repetate randuri, presedintele Romaniei, Traian Basescu, a fost atacat, jignit, acuzat pe nedrept de trustul Intact, fara ca dumneavostra sa va exercitati responsabilitatile mandatului primit, de a veghea activ la respectarea legislatiei in vigoare. Ati inchis ochii la evidentele derapaje de la legislatia in audiovizual si la campaniile de presa declansate de trustul Intact la adresa Presedintelui Romaniei. De asemenea, ati inchis ochii la politica editoriala partizana a televiziunii publice (...). Va solicitam sa luati masuri pentru a stopa aplicarea unor standarde duble in domeniul audiovizual".
Mihai Gadea a fost chemat la discutii in saptamana ce urmeaza, dar spune ca nu se va duce...
Recunosc, emisiunea imi declanseaza reactii aproape viscerale: expresiile vulgare, agresive, afirmatii injositoare si libsite de bun simt. Putinele (recunosc) emisiuni pe care le-am urmarit porneau de la premisa de la "premisa de vinovatie" si de obicei nu erau prezentate decat partile care sustineau si conveneau punctului (mic, mic, mic) de vedere al realizatorilor emisiunii.
Si cred ca cei 2 jurnalisti (Gadea si Cristoiu) stiu foarte bine ce fac, mistificand, manipuland si aratand in mod reperat dispret fata de adevar.
Ma bucur ca exista o emisiune care sa exprime pareri "critice" la adresa lui Basescu, si multe din "sursele sau pistele" lor nu au fost in veci folosite de catre altii sau numai de cativa, dar lipsa unei minime obiectivitati si tonul exaltat- paranoic combinat cu violenta de limbaj, asta e, ma scot din sarite.
!Mi-a placut articolul scris pe Atelier LiterNet- Dubla prostituire a artei si a jurnalismului de
Bogdan Ghiu.

joi, 16 octombrie 2008

Recuperare - Reconditionare - Refolosire versus reciclare

Nu imi dau seama cat de "comunist" era acest indemn- cei 3 R- atat de la moda prin anii '80. Dar ma intreb ce facem acum si in viitor cu anumite produse, daca mai pot fi refolosite, sau gata, le aruncam la gunoi. Citeam pe un forum IT si imi amintesc si eu cum "benzile (de magnetofon) - altadata mandria progresului nostru tehnologic - si-au gasit utilizarea la legatul... vitei de vie."
Bine, am hotarat ca nu ne pricepem, nu merita sau pur si simplu nu ne mai batem capul si decidem sa aruncam tot.
Bun, a inceput si la noi reciclarea dupa conditii, cerinte, solicitari, recomandari, etcuri europene.
Inca din 2007 exista o campanie de recuperare a telefoanelor mobile demarata de Vodafone, relansata in martie a.c.
NB. "Primul program de acest gen, la nivel national, desfasurat in Romania."

Am aflat despre aceasta campanie, ieri, cand am urmarit la TVR1 o emisiune, Green Report (la final am aflat ca era reluarea... primei emisiuni- din martie). Bine ca am vazut-o macar acum.
NB. "Green Report - primul jurnal cu stiri verzi, prima emisiune CO2 free... este prima emisiune informativa de mediu din Romania"

Grupul Realitatea-Catavencu instaurează Cod Verde. Uau... dupa data de 17 octombrie, "o data pe luna, toate produsele jurnalistice ale grupului vor arbora culoarea verde in diferite elemente grafice. Se va vorbi politicile de mediu, despre industriile ecologice, despre energia verde şi responsabilitatea sociala." Extraoordinaar!
NB. "Grupul devine astfel primul trust de presa care se implica in politicile de mediu."

Inchei (nu mai povestesc de centrele de recuperare a hartiei- centre aproape inexistente) prin a-mi exprima bucuria enorma ca locuiesc in Sectorul 6, si pe aceasta cale tin sa multumesc Primariei care a incheiat contractul de salubritate cu URBAN SA, care (cu cine o mai fi incheiat parteneriate) teoretic, in ultimul weekend al fiecarei luni colecteaza gratuit deseurilor de echipamente electrice, electronice şi electrocasnice, sub sloganul „Pentru un mediu URBAN curat, recicleaza!”. Mda, ei nu sunt primii... dar articolul cu rima: "Urban - locul I pe tara in salubritate si in anul 2007" este inspirator:))
Si, asa cum afirma domnul Bogdan Constantinescu, director de marketing la Urban: "Locuitorii sectorului 6 sunt cei care dau tonul in Capitala (!!), ei fiind deja obisnuiti cu noul mod de colectare a deseurilor: 50.000 de locuitori ai sectorului erau conectati la reteaua de colectare selectiva la sfârşitul anului trecut". Vaai! Tinand cont ca populatia din sector este de aprox. 362.000 locuitori, "reteaua de colectare" deservea mai putin de 15% dintre locuitori.
Asa ca...da, suntem in epoca pionieratului... primii in toate- pentru ca abia le incepem. Astept sa le dezvoltam si sa fie facute de data asta pe bune...

In incheiere vreau sa ma alaturi grupului celor care ii multumesc Domnului Relu, care "Ne scapa de canapeaua veche".

Adio Radio Total! Sa te auzim GoldFM!?

Multa vreme Radio Total a fost unul dintre posturile mele de radio preferate. Multi jurnalisti buni sau foarte cunoscuti acum au trecut pe la Radio Total: Marilena Stancu, Tudor Musat, Robert Turcescu, Gabriel Maricescu, Cristina Stanciulescu, Adriana Iliescu. Era un post care avea de toate: muzica foarte buna (Dan Alexa, Mihai Dinu), dar si stiri, reportaje si emisiuni "informative".
Apoi in 1996 Cornel Nistorescu (care in 1993 a lansat postul impreuna cu Liviu Tofan) a vandut o parte din actiuni grupului Lagardere (EDI). Apoi s-au mutat o multime de oameni la Europa FM, proaspat infiintat. Apoi francezii vand "Federatiei Sindicatelor Libere si Independente din Petrom", presedinte fiind Liviu Luca. Apoi in 2003 Rodica Culcer devine director al postului (dupa ce plecase prin demisie de la Europa FM), in echipa alaturandu-se Ovidiu Simonca si Cosmin Prelipceanu. Apoi a urmat schimbarea de format. Apoi a urmat schimbarea schimbarii de format... Apoi majoritatea actiunilor trec la si apoi de la o firma cipriota (Comac ltd) la alta firma cipriota (Radoway ltd)- care detinea un procent minoritar si la Realitatea TV (in 2006 actionariatul arata cam asa: Radoway Ltd (sau Comac Limited Cipru!) (51%), FSLI (39%), Cornel Nistorescu (7%), Andrei Dan Anghel (1%), Calin Ionut Anghel (1%) si Alina Tudora Mantea (1%). Apoi, in cele din urma, a trecut (oficial) la grupul Realitatea- Catavencu. Si, undeva, pe drum, pierzand oameni, pierzand resurse (financiare in principal) s-a pierdut si identitatea lui, pierzand astfel audienta.

Interesant articolul "Povestea totala a Radio Total", scris in martie a.c, cand Tudor Musat, directorul postului, povesteste, demisionand.
Dupa demisia lui, director al postului devine Calin Husar, director general si la Radio Guerilla, si probabil si la Realitatea FM.

Dar de "luni, 27 octombrie 2008, ora 07.00 dimineata, va emite pentru prima data GoldFM. Sub sloganului „Greatest Hits", noul post de radio va difuza cu adevarat cele mai bune piese din anii '60, '70 si '80. GoldFM va emite in Bucuresti, pe 96,9 FM, fosta frecventa Radio Total care, astfel, va intra in istorie." se spune un comunicat primit de la PR-ul lor.

miercuri, 15 octombrie 2008

De acum putem plati online impozite si taxe

De la 1 octombrie persoanele fizice pot plati online, prin carduri bancare, anumite impozite, taxe si contributii la bugetul de stat. Prin Ordinul nr. 718/2008, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) stabileste aceste categoriile de obligatii fiscale care pot fi achitate online.
Platile online pot fi efectuate prin Ghiseul Virtual de Plati (http://www.ghiseul.ro/), portal administrat de Agentia pentru Serviciile Societatii Informationale (ASSI), institutie aflata in subordinea MCTI.
Se pot plati de exemplu si amenzile de circulatie in municipiul Bucuresti de catre "cetatenii romani cu domiciliul in Bucuresti sau cetatenilor straini cu resedinta in Bucuresti".
Pe siteul oficial se spune ca "orice cetatean sau reprezentant autorizat al unei companii poate efectua plati cu cardul pentru orice debit către institutiile statului roman, cu conditia inregistrarii in sistem a serviciului de catre instituaia beneficiara a platii."
Deci mingea e la stat momentan. sa vedem ce taxe si impozite se pot plati, ca momentan sunt foarte putine si putine centre din tara sunt introduse.
Asa ca reprosul cum ca" in Romania peste 6 milioane de persoane au acces la Internet, iar cardurile emise de banci se apropie de 10 milioane, cetatenii inca prefera cozile la ghiseu ..., foarte putini utilizand instrumentele de plata existente" nu mi se pare corect... prima data sa promoveze (asa cum promit ca vor face), sa am ce plati... si sa functioneze.

marți, 14 octombrie 2008

Coram populo: Un..american..primeste Nobelul pentru economie#links

Coram populo: Un..american..primeste Nobelul pentru economie#links

Mi-e lene sa mai scriu din nou... am comentat. Da-ti click pe titlu:)
Mai adaug doar site-ul oficial al lui Paul Krugman
si blogul sau de pe New York Times (Constiinta unui liberal). Autobiografia e foarte interesanta - Incidentele carierei mele (si da, scrie foarte bine).

Postarea din 13 octombrie e scurta si la obiect:
"October 13, 2008, 7:40 am - An interesting morning
A funny thing happened to me this morning"
- avea 1873 de comentarii cand am scris asta.

* Poza e din The Rolling Stone- Editia aniversara nr. 40 (de asculat al doilea clip, e scurt, are putin peste 3 minute)

duminică, 12 octombrie 2008

Cugetari

"Filozofie chinezeasca
28 martie
Am citit intr-o carte chinezeasca niste cugetari asa de frumoase, ca vreau sa le transcriu aici, ca sa le am mai la indemana:

Giovanni Papini, Gog

Aiurea

Astazi, intrand pe http://www.ziare.com/ citesc pe prima pagina titlul: "Ganditi altfel, pe naiba!". Fiind la rubrica Opinii, analiza exclusiva a sloganului PDL ("Gandim diferit"), partinitoare de altfel, nu m-a deranjat.
Initial m-a zgariat pe retina injuratura din titlu. OK, stiu ca injuraturile dau culoare limbii, ca e pitoresc sa pigmentam vorbirea cu o scurta imprecatie spusa printre dinti. Dar totusi.

De mica bunica m-a invatat ca nu este bine sa invoci numele raului- Naiba fiind printre cuvintele interzise, fiind unul dintre "numele diavolului". Nu ca acum nu il folosesc. Dar niciodata in conversatii si corespondente formale. Nu se face.

Reactia mea vine pe fondul (aici a se citi fundalul sonor media) din ce in ce mai agresiv, mai cainos si lipsit din ce in ce mai mult de politete si bun simt. Imi zgarie urechea tonul artagoso-mahalagist al redactorilor TV in general, dar si radio- deja nu mai pot urmari daca ce spun este corect si adevarat sau ca intrebarile lor au un fond profund. A fi inteligent, incisiv, inchizitor, curios, perseverent, etc... toate atributele care fac dintr-un reporter un bun reporter nu are nimic de a face cu ... ce fac multi redactori acum. Imi vine sa strig: Taaaceeeetiiii!

Dar daca tot m-am apucat sa critic articolul; dand cautare pe Google, ce aflu: ca nici nu este foarte original- multe, prea multe paragrafe, sintagme si idei fiind preluate copy-paste din articolul "Sloganul PD-L muşcă din Apple" din data de 15 septembrie.

Si nici macar injuratura din titlu nu e originala (raul este molipsitor, vezi!?): pe 1 octombrie tot in Cotidianul: "Gândim altfel, pe naiba!". De ce sa mai gandim, la fel sau altfel, cand putem pur si simplu copia, imita, ce sa mai, plagia.

sâmbătă, 11 octombrie 2008

Gerez les personnalites difficiles. Preserver sa bonne humeur au travail malgre les defaults des autres

Vous avez compris?:))
Daca aveti impresia ca fac pe desteapta, nu va inselati. Si nu ma opresc aici!:)
"Furia e precum alcoolul: din cand in cand si in cantitati mici poate fi folositoare" (Robert Escarpit)
"Ma apreciez putin cand ma examinez, mult cand ma compar" (Auguste Villiers de l'Isle-Adam)
Preferatul meu (vezi si postul asta): "Semnul cel mai evident al unui cancer social... este disparitia simtului umorului. Nici o dictatura nu accepta simtul umorlului. Cititi Istoria si veti vedea." (Edward Albee)
"Daca nu ar exista nedreptate, am ignora pana si notiunea de dreptate" (Heraclit)
"Iti esti de folos numai tie, doar atunci cand nu esti bun de nimic" (Voltaire)
"Nu talharii sau incendiile distrug lumea, ci ura, ostilitatea, intrigile..."(Anton Pavlovici Cehov)
"Visul, isteria noastra secreta?" (Jean-Bertrand Pontalis)
"Pentru a exista intelegere intre soti, intre colegi, intre prieteni, intre popoare...este suficient un singur lucru: tacerea." (Gabrielle Roy)
"Daca sositi inainte la o intalnire, sunteti anxios; daca intarziati, sunteti agresiv; daca sositi la timp sunteti obsedat; daca nu veniti deloc sunteti imbecil" (Henri Jeanson)

Restul citatelor va las sa le descoperiti singuri. Toate introduc un tip de caracter, care este apoi descris si sunt oferite sfaturi pentru "A-l imblanzi sau a coexista". Tipurile sunt extrem de diverse (prezentate in ordiner alfabetica): ambitiosul, anxiosul, blazatul..., micul dicrator, depresivul, injustul, ..., intrigantul, istericul, ... maniacul, tipicarul...etc.). Ideea de la care porneste cartea e cea ca toti avem colegi "dificili" si ca e inutil sa incercam sa le schimbam modul in care vad realitatea. E mult mai util sa actionam astfel incat sa ne fie bine: "Nu puteti schimba lumea, dar puteti face in asa fel incat sa traiti in armonie cu sine si cu ceilalti". E clar ca noi insine avem o multime de defecte. Si aici, depinde de noi sa incercam sa ne schimbam- daca vrem, fireste:).

E o carte din seria Practic-cheia-succesului, de la Polirom (gata, s-a terminat cu desteptaciunea), se citeste fireste usor si e exact ce aveam nevoie sa citesc weekendul asta.
Si melodia potrivita cred ca esteee: Why can't we be friends?

vineri, 10 octombrie 2008

Se poate mai rau? Se poate! (2)





De cand am fost in SUA mi-am dat total peste cap bioritmul... ma culc foarte tarziu, dar, surprinzator, ma pot trezi destul de devreme.

De asta pot citi stirile "fierbinti" din State in miez de noapte (CNN Breaking News- The Dow Jones industrial average lost 679 points, after hitting its lowest point since May 27, 2003 during the session), si astfel, din pacate, stiu ca va veni o zi naspa pentru bursa azi. De acum ce pot face? Ca sa fiu daca vand...
Si daca e sa dau iarasi o melodie, asa cum v-am obisnuit: Rolling Stones - You Can't Always Get What You Want - Live!
PS. Stiu ca nu trebuie sa va desenez, ca v-ati prins din prima: pozele le-am ales cu mesaj- "dupa furtuna vine vreme buna":)

Panica in populatia pasnica (3)

Este ingrijoratoare, dar fascinanta, isteria declansata de media si de "binevoitorii"- care dau telefoane, SMS-uri cunstintelor sau prietenilor sfatuindu-i sa isi scoata banii de la banci, pentru ca "sigur banca X sau Y va da faliment". Sursa este intodeauna din interiorul bancii- "tocmai m-a sunat un prieten care are un amic care lucreaza in banca X, care stie ca au probleme grave si o sa dea in curand faliment...si m-am gandit sa te sun si pe tine". Mai sunt si emailurile, comentariile (sunt spectaculoase unele, manipulante sau sincer ingrijorate), sau mai stiu eu ce bloguri, de pe net ("Lucrez la banca Y si spiritele deja nu mai sunt atat de bune in companie. Mentionez faptul ca ocup o pozitie de top si nu imi este rusine sa spun ca Y este plina de DATORII. In curand aceasta banca nu va mai fi solvabila. La fel ca si mai marii giganti de peste ocean, acestei institutii ii va veni curand subitul faliment."

Si da, lasati-ma sa fiu furioasa pe media care arata oamenii care "alearga sa isi scoata banii de la banci"- in special televiziunile, pentru ca mai apoi sa scrie articole pe baza declaratiilor linistitoare ale BNR, sa faca apel la calm!!! ("directorul Directiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza: <<>>(...) Cinteza a precizat ca a dorit sa faca aceste declaratii, intrucat vrea sa evite acutizarea tendintei de retragere pe baza zvonurilor nefondate").

Va recomand cartea lui Jean-Noel Kapferer, "Zvonurile- cel mai vechi mijloc de informare din lume" prefata scrisa de Septimiu Chelcea (exista si editia a II-a, tot la Humanitas): "pentru a circula, zvonurile nu au nevoie de adevar. Logica lor nu e cea a ratiunii... O serie de zvonuri reflecta anxietatea populatiei... Cei care plaseaza controlul comportamentului in exterior, care percep ca ceea ce se intampla cu ei se datoreaza norocului, sansei, soartei sau puterii altora, sunt mai vulnerabili la zvon decat cei care ai credinta in controlul intern, care percep recompensele sau pedepsele ca fiind rezultat al comportamentelor sau caracteristicilor proprii". Dar controlul zvonurilor este posibil. E greu si riscant sa dezminiti, mai bine e sa previi- eu stiu ca din septembrie circulau zvonurile astea... Dar bine ca au reactionat in cele din urma.

Chiar le doresc succes !!!

joi, 9 octombrie 2008

Unicredit, nu o lua personal!

Lucru bun: este o banca importanta, "observata" de marile agentii de rating si accesul la informatii corecte si riguroase este asigurat. Nu mai e asa bine cand stirile nu sunt pozitive (avantajul bancilor obscure, despre care habar nu ai cum stau, ca nu sunt asa "transparente"?)
2 octombrie- Hotnews: "Fitch Ratings a revizuit in scadere perspectiva ratingurilor acordate grupului financiar italian UniCredit si ale subsidiarelor sale HVB si Bank Austria Creditanstalt, de la "pozitiv" la "negativ", se arata intr-un comunicat al agentiei de rating. Totodata, Fitch a coborat calificativul individual al UniCredit la "B/C", de la "B(...) Deteriorarea rapida a mediului global si perspectivele macroeconomice negative din Italia (?) si Germania au inrautatit perspectivele pentru o serie de banci din Europa Centrala si de Est."
7 octombrie: Capital: "Ratingurile UniCredit pentru datoriile si depozitele pe termen lung au fost revizuite in scadere, cu perspectiva stabila, de catre Agentia de evaluare financiara Moody's. Principalele motive care au determinat scaderea ratingurilor UniCredit sunt reducerea profitabilitatii bancii si conditiile dificile cu care se confrunta divizia pentru piete si investment banking.Pe de alta parte, Moody's evidentiaza si existenta unor elemente pozitive..."
wall-street.ro: "Agentia de evaluare financiara Moody's a coborat ratingul pentru datoriile si depozitele pe termen lung ale grupului bancar UniCredit, de la 'Aa2' la 'Aa3', pe fondul conditiilor dificile cu care se confrunta banca si deteriorarii profitabilitatii in 2008. Ratingul puterii financiare a fost coborat tot cu o treapta, de la 'B-' la 'C+', iar perspectiva ramane negativa. Pentru ratingul pentru depozite si datorii, perspectiva este stabila(...) In ultima actiune asupra calificativelor UniCredit, din 6 mai, Moody's atribuise o perspectiva negativa ratingurilor mai ales din cauza capitalizarii slabe a bancii. Moody's considera pozitiva majorarea de capital cu 6,6 miliarde euro anuntata de banca, care va contrabalansa eventuale pierderi suplimentare din cauza portofoliului de credite structurate si ar trebui sa contribuie la sustinerea bancii, in contextul deteriorarii mediului operational de pe multe piete pe care este prezent grupul financiar, mai ales din Europa Centrala si de Est".
Azi, 9 octombrie, primesc un telefon: Cristian X de la Unicredit, daca am un minut... Am: )) Ca sa stabilim o inalnire pentru a avea o discutie despre creditele oferite de banca. Si, repezindu-ma (ma gandeam ca nu mai am vreme sa pierd distrandu-ma sa aflu ce mai are de spus) am spus ca "Nu mai intereseaza creditele. Nu m-au interesat nici cand lucrurile mergeau bine, cu atat mai mult acum de cand cu criza asta". Ce mi s-a parut interesant este ca a gustat poanta mea si a inceput sa chicoteasca repetand "ha ha, daa, cu criza asta." A insistat usor si am incheiat conversatia. Eu aveam voie sa rad, el nu!
Nu inteleg cum au clienti cu credite care vor sa-si lichideze UN credit si le cer sa-si lichideze TOATE creditele ca vezi doamne sunt rau platnici... dar aceeasi clienti primesc scrisoare (uneori datata ulterior discutiei), sa isi suplimenteze creditul in baza bunelor relatii cu banca.
Inteleg ca au angajati pe partea de credite, si aia traiesc si din comision aducand noi clienti, dar in conditiile actuale eu as sta si as tacea malc, as analiza doar dosarele celor care vin la ghiseu. Pentru ca ok, banca castiga din creditele acordate, dar aia sunt bani viitori. Prezentul nu e vesel, totusi!
Nu cred ca este foarte inspirat sa mai dai credite noi in "foamea" actuala de bani (ha ha: cand aud sintagma asta imi vine de fiecare data in minte melodia asta, care de altfel ma enerveaza.)


luni, 6 octombrie 2008

Depeche Mode- la Bucuresti pe 16 mai 2009!

***************************************
"Tour Of The Universe 2009 - European Leg
Saturday, May 16th, 2009 Bucharest, Romania Parc Izvor On sale: October 27th, 2008 http://www.myticket.ro/
Anuntul a fost facut de Dave Gahan, Martin Gore si Andy Fletcher, la Berlin, azi, pe 6 octombrie, intr-o conferinta de presa.
"Major World Tour Begins May 2009, New Album Due April 2009"
(o traducere vaga a comunicatului de presa:)
Trupa se afla la New York, lucrand pentru noul abum ce intentioneaza sa-l scoata in aprilie anul viitor. In cei 28 de ani de existenta, Depeche Mode, unul dintre cele mai importante grupuri din istoria muzicii, a lansat 11 albume care s-au vandut in peste 75 de milioane de exemplare.
Turneul din 2006- ‘Playing the Angel’ a doborat recordurile de vanzari in Europa, cu 1,8 milioane de bilete pe parcursul a 87 de concerte.
Turneul va incepe in Israel pe 10 mai, va cuprinde 28 de orase din 22 de tari si se va incheia pe data de 11 iulie in Portugalia. (Ultimul concert din turul ‘Playing The Angel’ din data de 3 August 2006 ar fi trebuit sa aiba loc la Tel Aviv, Hayarkon Park, dar trupa a trebuit sa-l anuleze din cauza razboiului. De aceea, primul concert va avea loc la Tel Aviv- Ramat Gan Stadium- Depeche Mode’s spectacular live return).

Vom fi din nou acolo!

sâmbătă, 4 octombrie 2008

T.A.T.A.

Invitatie la o conferinta de presa: "Taticul Marian Dragulescu a aderat la Asociatia T.A.T.A. si se va implica in Campania Nationala de Combatere a Violentei in Familie. Alianta Antidiscriminare a Tuturor Taticilor (T.A.T.A.) organizeaza o conferinta de presa pe aceasta tema marti, 7 octombrie 2008, orele 12, la sediul Asoc. 21 Decembrie 1989, din str. Batistei, nr. 24 A (vizavi de Inalta Curte de Casatie si Justitie), parter, sector 2. Informatii: asociatiatata@ gmail.com, http://www.tata. org.ro."
Doar cu cateva zile inainte, mai toate ziarele si televiziunile dadeau stirea: Dragulescu si-a batut sotia.
M-as bucura ca inscriindu-se in Asociatie sa participe si la un program de "dez-violentare", nu sa o fi facut doar pentru imagine.
Nimic nu scuza violenta.
Dar citind stirea nu am putut sa nu imi amintesc ce bun gimnast este. Si am cautat si gasit pe net "saritura Dragulescu" (in engleza: Dragulescu vault). Dar se pare ca ii este foarte greu; la Olimpiada declara: "Mi s-a rupt sufletul in mine la aterizare, cand am ratat, cand toată munca mea.... sunt blestemat."
De multe ori urmarind reusitele extraordinare ale unor sportivi, dupa care urmeaza esecuri enorme, cum avem performante bune pana la un anumit nivel si apoi se produce parca un blocaj care face ca sportivii, individual sau in echipa, sa clacheze, ma gandesc ca lipsesc psihologii sportivi, care sunt la fel de esentiali ca antrenorii. Rolul acestora este important nu numai pe parcursul competitiilor sau cand se "reuneste lotul national", ci pe parcursul intregii cariere sportive, dar si mai apoi. Cand dupa incetarea carierei sportive, care se intampla la varsta maturitatii de obicei, pe la 30-40 de ani, totul se schimba, nimic nu mai este cum era...