marți, 4 noiembrie 2008

Don't vote! versus Eu pe cine sa votez?

In clipurile de mai jos Harrison Ford, Will Smith, Leonardo DiCaprio, Julia Roberts, Tom Cruise, Orlando Bloom, Dustin Hoffman, Justin Timberlake, Snoop Dog, Borat si multi, multi altii nu inteleg de ce trebuie sa le spuna oamenilor sa nu voteze. Spielberg incearca sa le explice ca tonul trebuie sa fie sarcastic, dar in final cedeaza si ii spune lui Tom Cruise sa zica ce crede, ce simte.
Mi s-a parut foarte fain: emotionant si eficient in acelasi timp. Si alaturarea oamenilor obisnuiti in primul- cronologic- clip, explicand scurt si simplu de ce se duc ei la vot- de exceptie!
Declare Yourself (avand un parteneriat de promovare cu Google, YouTube si MySpace) informaza ca clipurile au fost vizionate de peste 5 milioane de oameni si peste 300.000 de noi votanti s-au inregistrat datorita acestor video-uri. Nu stiu daca participarea record la vot se datoreaza lor, dar fara indoiala se datoreaza si lor.
Iata-le. Regia: Steven Spielberg





Fireste ca atunci cand le-am vazut m-am gandit si la alegerile de la noi, ca na, mai sunt numai 25 de zile. Si nu stiu zau daca un indemn de acest gen nu ar declansa o reactie fix adversa. Citeam pe un site parerea cum ca americanii sunt atat de prosti incat o vor lua asa. Nu stiu, zau, care e cel mai mare!
Indemnuri de genul "Romani, va rog, nu va duceti la vot! Ii votam si dupa aceea fac ce vor ei, pentru ei nu pentru noi. Se imbraca in Gucci si Armani. Nu ne asculta, ne trateaza ca pe niste cretini. Daca nu mergem la vot, le aratam ca ne-am saturat de ei. Nu mai votati pe nimeni, nu va duceti la vot! Ca il votez pe X sau pe Y tot in aceeasi oala sunt. Toti sunt niste hoti care fac bani pe spinarea noastra. etc. etc. etc." se pare ca au functionat. Imi amintesc, cel mai recent la alegerilor locale, dar si la cele generale din 2004 cum "formatorii de opinie" spuneau ca na, cu cine sa votezi, ca toti fura, ca mai toti sunt corupti, ca asa suntem noi romanii, ce putem face, vai vai vai... si romanul s-a relaxat, pardon, resemnat. Si titlurile, nu din pagina sport, ci politica, anuntau "recorduri la... absenteism".
Americanii ce mari optiuni aveau: un negru dintr-o familie dezorganizata, fumator pe ascuns, bun vorbitor- ok, dar fost cocainoman; o femeie, nevasta de fost presedinte, cu fata acra si zambet fals; un batranel, acuzat de adulter, mai degraba isteric decat temperamental, cica se pricepe la economie, dar a dat-o in bara cu criza...
Pe cand noi... Uite, de exemplu eu, la Sectorul 6, cate alternative am: pentru a fi senator o femeie, dar ce femeie!: frumoasa, gospodina, indemanatica, grijulie; deputat- un fost aviator sau ceva pe acolo, dinamic, onest, intreprinzator, munceste intr-o luna in tot atatea locuri de munca cat altii intr-o viata si mai mult; un poate viitor senator care sta departe de coruptie necalcand la DNA (chiar si atunci cand este chemat); un actual deputat obscur, poate viitor senator probabil la fel, ca e get beget din Drumul Taberei parand a fi marea lui calitate. Deci, iata, cate optiuni!

Un comentariu:

Bogdan-Alexandru Barliga spunea...

Cum iti spuneam si pe mess...Udrea rules...vezi insa ca ti-a scapat un clip super...il gasesti la mine...:)